Letná škola archeológie na Peťuši

Letná škola archeológie na Peťuši

 Mnohé továrenské haly už hučia, čoskoro zamrnkajú počítače, naštartujú motory, rozbehnú sa kombajny... Začne sa pracovný deň. Aj študenti, ktorí skúmajú hrad Peťuša pri Zvolene, začnú ďalší deň Letnej školy archeológie. Ráno musia najprv odkryť sondy, teda odložiť nepriepustné celty, ktoré nedovolia vode zaplaviť jamu. Ako si vypočula Sylvia Hoffmannová od archeologičky Noemi Beljak-Pažinovej, voda im robí dobre aj zle:

Archeologovia na Petusi I Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


To, že nad Zvolen je Pustý hrad, je všeobecne známe. Ale že neďaleko pod ním v lese stál kedysi hrad Peťuša, to nevedia ani mnohí Zvolenčania. Ak sa tam teraz zastavia, dozvedia sa viac, pretože na Peťuši robia výskum študenti archeológie Univerzity Konštantína Filozofa a Univerzity z Hradca Králové. A iste na otázky rada odpovie aj vedúca výskumu Noemi Beljak-Pažinová. Kým sa jej začala pýtať Sylvia Hoffmannová, najprv sa zastavila pri mladých. Niektorí mali v rukách skladací meter, iní motyčku či milimetrový papier:

Archeologovia na Petusi II Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Ešte do 12.8.2016 potrvá Letná škola archeológie na hrade Peťuša pri Zvolene. Štvortýždňový výskum finančne podporil Medzinárodný Vyšehradský fond, Ministerstvo kultúry a Banskobystrický samosprávny kraj. Vďaka tomu a vďaka práci štyridsiatky mladých vieme dnes o hrade viac. Študenti v sondách našli rôzne predmety, najviac bolo keramických črepov. Práve na ne sa pýtala Sylvia Hoffmannová:

Archeologovia na Petusi III Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Na Peťušu však vedie len miestna značka, treba sledovať žlté bodky na stromoch. Od Červeného medokýša je to približne 1,5 kilometra najprv popri Hrone a potom do kopca. Späť sa môžete vrátiť po lesnej ceste.

Foto: Sylvia Hoffmannová

Galéria

DSCN8040.JPG DSCN8037.JPG DSCN8039.JPG DSCN8041.JPG

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame