Neznámy príbeh Orla slovenskej literatúry

Neznámy príbeh Orla slovenskej literatúry

 V 70. rokoch 19. storočia sa činnosť slovenských národovcov dostala do značnej krízy. Doznieval romantizmus v podobe Štúrovcov, silnela maďarizácia. Do tohto temného obdobia slovenskej literatúry prinášal svetlo Andrej Truchlý Sytniansky, rodák zo Svätého Antona pri Banskej Štiavnici. V priestoroch dnešného Diecézneho centra na Kapitulskej ulici v Banskej Bystrici, kde kedysi – okrem iných miest - pôsobil, sa o ňom Marcel Páleš rozprával s historikom Jánom Golianom. Aká to bola vlastne osobnosť?

Truchly I Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Rodák zo Svätého Antona, ktorého ako študenta viedol v polovici 19. storočia aj Pavol Dobšinský... Andrej Truchlý Sytniansky sa postupne stal jedným z najaktívnejších šíriteľov slovenskej literatúry. Bol hlavným redaktorom jediného čisto beletristického časopisu Orol. Jeho príbeh je pomerne neznámy, no stojí za pozornosť. Historik Ján Golian zhodnotil aj Truchlého redaktorskú činnosť.

Truchly II Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Viac nielen o osobnosti Andreja Truchlého Sytnianskeho nájdete v novej knihe kolektívu autorov pod názvom Neznáme príbehy.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame