Štúdio RTVS Banská Bystrica – Vianoce 2019

Štúdio RTVS Banská Bystrica – Vianoce 2019

Rádio Regina Stred

24.12.2019
Vianoce – čas nostalgie – sviatočný prúd slova a hudby od 6,05 do 15,00 hod.
Štedrý deň bude venovaný súčasnej podobe Vianoc v regiónoch stredného Slovenska, no budeme aj nostalgicky spomínať. Navštívime múzeá, ktoré uchovávajú vzácne predmety našich spomienok. Zapoja sa aj poslucháči a spolu poskladáme mozaiku predmetov, vôní a zvykov, ktoré sa nám spájali a stále spájajú s vianočným časom. Doba sa mení, no Vianoce sú stále tie isté. Alebo nie?
V rannom vysielaní s Ladislavom Eliašom po šiestej zaznejú okrem iného aj vianočné spomienky speváka Martina Haricha. Svoj pohľad na sviatky ponúkne aj karikaturista a glosátor Vlado Javorský. A na Štedrý deň sa budeme pýtať aj dlhoročného rybára.
Sviatočný Štvorlístok po deviatej s Gabrielou Tomajkovou a Petrom Cítenyim prinesie rôzne retro-spomienky na Vianoce – okrem iných si zaspomína aj známy herec Jan Přeučil, dobré slovo pridá aj mám Miroslav Kasprzyk, pripomenieme si napríklad aj socialistické vianočné ozdoby, aj to, čo chceli ľudia na Vianoce v roku 1969, ale aj mnohé iné zaujímavosti minulých čias.
 
Rádio Regina Stred
Daj Boh šťastia tejto zemi
17,00 hod.

Štúdio RTVS v Banskej Bystrici aj v tomto roku pripravilo a 13. decembra 2019  v Evanjelickom kostole  v Banskej Bystrici uviedlo  vianočný folklórny  koncert cyklu  Hrajteže mi hrajte s podtitulom Daj Boh šťastia tejto zemi.  V zostrihu koncertu zaznejú koledy, vianočné piesne a vinše z repertoáru   Slávky Horváthovej- Zápotočnej, Jaroslava Zápotočného  a ľudovej hudby  Trnkári zo Žaškova, ženskej speváckej skupiny  Trnki a ľudovej hudby  Jána Maka,  folklórnej skupiny  Hájiček z Chrenovca –Brusna, či v tomto roku jubilujúceho  súboru  Stavbár zo Žiliny,   folklórneho združenia Kmotry a kmotrovia z Detvy,  či detí z folklórnej skupiny  Ragačinka z Hrušova a tamojších ľudových hudieb Hruška a Horička. Moderovali: Gabriela Tomajková a Peter Cítenyi, dramaturgia a scenár:  Miriam Kubandová.
 
Rádio Regina Stred
25.1.22019

Vianoce – čas na premýšľanie o hodnotách – sviatočný prúd slova a hudby od 6,05 do 15,00 hod.
V rannom vysielaní Prvého sviatku vianočného s Petrom Magurským vás zavedieme aj do rodiny gréckokatolíckeho kňaza Jána Krupu. Vrátime sa k polnočnej omši v Banskej Bystrici.
Za akých okolností ste boli v živote ochotní upustiť od matérie a vrátiť sa tak k jednoduchosti? Ktoré veci, pocity, situácie vám v živote robia najväčšiu radosť? Aj o tom budú hovoriť Mariana Kovačechová a Marcel Páleš v predpoludní a popoludní Rádia Regina Stred na Prvý sviatok vianočný.   Na radosť zo života v jednoduchosti sa opýtajú v obci Šoltýska, staré piesne o Božom narodení pohľadajú na Kysuciach, zastavia sa aj v Detvianskej Hute či Kokave nad Rimavicou, na šťastie v jednoduchosti zaostria aj v rodine hendikepovanými deťmi vo Zvolene, ponúknu Vám knižku pod stromček, ale slovom sa k téme pridá aj Pavol Barabáš, herec Marko Igonda, hudobníci Dominik Lauko či Kristián Druga, ale bude toho omnoho viac.
 
Rádio Regina Stred
25.1.2018
Hľadá sa dobrý človek – premiéra fíčra
15,05 hod.

Opakom toho, čo prežívame v súčasnosti nielen na našej politickej scéne, je slušný život obyčajného človeka, o ktorom sa hovorí menej. Vo vianočnej relácii Hľadá sa dobrý človek sa porozprávame s ľuďmi z rôznych oblastí o tom, či  sú charakter a dobro ešte v móde a či platí, že byť dobrým sa oplatí. 
 
Rádio Regina Stred
26.12.2019
Vianoce – čas na stretnutia, radosť a spev – sviatočný prúd slova a hudby od 6,05 do 15,00 hod.

Štefanský Rádiobudík s Martinom Uramom vám pripomenie známych aj neznámych Štefanov z regiónu. Okrem iného zaznie aj spevák a muzikant Štefan Babjak. Zastavíme sa aj v Štefanove nad Oravou, ale zaujímať nás bude aj Liptovský štefanský beh či aktivity ochotníckych divadelníkov v Pribyline.
V Štefanskom Štvorlístku s Katarínou Košíkovou budeme tam, kde sa spieva, nielen vianočne. Navštívime detský domov, domov dôchodcov, rodiny, náboženské spoločenstvá. Budeme tam, kde sú spolu počas sviatkov a pripravujú si spoločný program.  Reč bude o význame Sviatku sv. Štefana, ale i o štefanských zábavách. Predstavíme Miroslava Mišíka z Novej Bane, ktorý  je síce vyučený strojár, no studený kov ho nikdy nepriťahoval. Až pri práci s drevom objavil skutočnú krásu remesla. Od výroby črpákov postupne prešiel k tvorbe betlehemov a ročne ich vyrobí okolo 100 až 150.  Masér a cestovateľ Marián Hromník zo Zvolena precestoval viaceré exotické krajiny – medzi nimi aj  Čínu či Thajsko.  V Thajsku si našiel aj manželku. Ako vnímajú Vianoce  v tejto krajine a ako ich prežívajú na Slovensku, kde v súčasnosti žijú, ktoré zvyky si priniesli z Thajska, ktoré jedlá a podobne –  dozvieme sa z rozhovoru s nimi.
V popoludňajšom programe s Jankou Grajciarovou zistíme viac o chodení s hadom na Štefana v Sihle, opýtame sa na koledu divadelníkov vo Veličnej, o slovenských tradíciách nám povedia aj gymnazisti v Sučanoch a tešiť sa budeme aj na Vaše reakcie a postrehy.
 
Rádio Regina Stred
V slovenskom Betleheme
26.12.2019 o 17.00 hod.

K atmosfére vianočných sviatkov 26. decembra prispeje priamy prenos z vianočného benefičného koncertu "V slovenskom betleheme", tento raz z Kostola Sedembolestnej Panny Márie v Martine.  K najzaujímavejším a stálym  účinkujúcim koncertu, zostaveného z tradičných vinšov a kolied,  budú patriť Kandráčovci, so sólistami Monikou Kandráčovou a Otokarom Kleinom, ktorý vystúpi spoločne s operným spevákom Gustom Beláčekom. Počas koncertu vystúpia i ďalší účinkujúci: speváčka Oľga Baričičová, trombitáši bratia Štefánikovci, spevácka skupina Tíšina, heligonkári z Oravy, Detský folklórny súbor Kalužiar z Martina a ďalší.  Program moderuje Ľubomír Bajaník a v priamom prenose ho ponúkne paralelne televízna Dvojka aj Rádio Regina.
 
Rádio Regina
28.12.2019
Klenotnica ľudovej hudby – Daj Boh šťastia tejto zemi
15.05 hod.

Posledná tohtoročná  Klenotnica ľudovej hudby z banskobystrického štúdia sa bude niesť vo vianočnej atmosfére.  V 2. časti zostrihu z koncertu  „Daj Boh šťastia tejto zemi ...“, uvedeného 13. decembra tohto  roku  v Banskej Bystrici,   ponúkneme vianočné piesne, koledy, vinše, aj betlehemskú hru  z repertoáru detskej folklórnej skupiny Ragačinka z Hrušova,  Betlehemcov  z Kokavy nad Rimavicou, folklórnej skupiny Hájiček z Chrenovca -Brusna,    ľudovej hudby Jána Maka a ženskej speváckej skupiny Trnki,  Jaroslava Zápotočného, Slávky Horváthovej –Zápotočnej a ľudovej hudby Trnkári zo Žaškova.  Pripravila Miriam Kubandová.
 
 
Rádio Regina Stred
31. 12. 2019

Hravý záver roka 2019  – silvestrovský prúd slova a hudby od 6,05 do 12,00 hod.
Ranné vysielanie Rádia Regina Stred s Ladislavom Eliašom bude veselé. Do štúdia príde spisovateľ, textár a pesničkár - Stredoslovák Peter Šrank. Spolu s poslucháčmi zhodnotíme rok 2019. Okrom toho, samozrejme, budú v živom vysielaní až do poludnia veselí hostia RRS. Okrem iného vám ponúkneme to najlepšie z roku 2019 z rubriky V zdravom tele. A pôjdeme aj na Silvestrovský výstup na Kaľak.
Silvestrovský Štvorlístok s Máriom Špilbergerom obohatí aj humor aforistu Ľuda Majera, rozprávanie karikaturistu Jozefa Frtúsa, tešiť sa môžete aj na silvestrovský test moderátorov  a potulky redakcie Rádia Regina Stred, ale okrem iného vám ponúkneme aj silvestrovské inšpirácie Terézie Vansovej.
 
Rádio Regina Stred
Zahrajte mi túto! Čo sa to len u nás nakonalo !
16.00 hod.

Spomienky a úsmevné príhody zo života  v Terchovej, na Kysuciach  a v Plachtinciach a Príbelciach  v rozprávaní  Františka Muchu,  Heleny Zahradníkovej  a Kmotrovcov Márie Kropáčovej a Juraja Matiáša z folklórnej skupiny Bažalička z Plachtiniec a Príbeliec. Zaznejú spomienky Františka Muchu, vynikajúceho imitátora terchovského rodáka, ľudového rozprávača s írečitým humorom Alojza Chvasteka. Helena Zahradníková si pospomína na stretnutia s kysuckými ženičkami, ktoré navštívila počas svojich ciest za piesňami Kysúc. A Kmotrovci Juraj Matiáš a Mária Kropáčová, ktorí už svojím vtipom a írečitým nárečovým prejavom zabavili divákov viacerých folklórnych programov, sú inšpirovaní skutočnými príhodami zo života v ich rodných obciach.    
 
Rádio Regina Stred
1.1.2020
Nový rok 2020 – novoročný prúd slova a hudby od 9,05 do 15,00 hod.
Ďakujem za... a prosím o...

Nový rok na Rádiu Regina Stred s poďakovaniami našich poslucháčov i osobností stredného Slovenska za dobré veci, chvíle a ľudí, ktoré nám boli dané v ostatnom čase. Zaznejú i rozhovory (prosba) o tom, čo chceme, aby nám dal/daroval rok 2020.  O starom aj novom roku porozpráva napríklad herečka Jana Oľhová a oslovíme aj speváka Petra Bažíka. Tešiť sa môžete aj na novú rubriku Rádia Regina Stred Minúta pre planétu. Sviatočným predpoludním Vás bude sprevádzať Katarína Kovačechová, po 13-tej sa na Vás teší Marcela Čížová.
 
Rádio Regina Stred
6.1.2020, 15:00
Ján Mikuš: Expedícia Paradajz

Rozhlasová hra pre celú rodinu je voľným pokračovaním cyklu Expedícií. Detskí hrdinovia dospievajú a po problémoch svojich rodičov a skautskom dobrodružstve začínajú na vlastnej koži pociťovať, ako chutí dospievanie. Popri tom riešia záhady, tajomstvá a skúmajú vlastné pocity, to všetko v magickej Banskej Štiavnici a jej okolí
 
6.1.2019, 17:30
Mária Ďuríčková/Peter Palik: Guľko Bombuľko

Na počiatku bola známa rozprávka Márie Ďuríčkovej z jedného hospodárskeho dvora o zatúlanom klbku. Potom prišla divadelné dramatizácia v žilinskom Bábkovom divadle a napokon v roku 2010 aj rozhlasová verzia tejto klasickej predlohy. Tá je plná hravosti, smiechu, zábavy a nechýbajú v nej ani pesničky.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame