Výstup na Gerlach

Výstup na Gerlach

 Leto je časom výletov: niektoré si doprajeme, o niektorých celý život len snívame. Ak snívate o výstupe na tatranské štíty, no nikdy sa neodvážite to uskutočniť, tak tieto prázdniny si sen 9-krát splníte. V rámci cyklu 5x1 téma vás s členmi Spolku horských vodcov zoberieme na 9 tatranských končiarov. Pokračuje Janka Mesiariková:

Gerlach I Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V Rádiu Regina vystúpime tento týždeň na najvyšší kopec Slovenska. Áno,  na Gerlach do nadmorskej výšky 2 655 metrov.  Kto tam zastal prvý? Celkom presne nevieme. Avšak ako zaznamenala Sylvia Hoffmannová, jedno meno je známe.  Hovorí Iveta Bohušová z rodiny Bohušovcov, ktorí sa roky venujú histórii cestovného ruchu v Tatrách:

Gerlach II Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


S pevnou vôľou, primeranou kondíciou a odvahou sa môžete dostať na Gerlach, kde vás povedie niektorý z členov Spolku horských vodcov. Tak to urobila aj Sylvia Hoffmannová.

Gerlach III Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


O výstupe na Gerlach sníva asi každý turista. Predsa len  je to zvláštny okamih ocitnúť sa na mieste, ktoré je na Slovensku najvyššie. Tak nech sa páči, poďte tam s nami: Na Gerlach nás dovedie Martin Matúšek zo Spolku horských vodcov.
     Keďže v čase nahrávky bolo vo Velickej doline ešte veľa snehu, dostaneme sa hore cez Batizovskú dolinu, teda trasou, ktorou sa zvyčajne z Gerlachu schádza. Sylvia Hoffmannová s horským vodcom pri Batizovskom plese odbočili z riadnej turistickej značky a čoskoro sa ocitli na tvrdom primrznutom snehu. Tam zastali a vytiahli z batohov mačky:

Gerlach IV Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Ak idete na Gerlach v čase, keď je ešte hore sneh, bez mačiek sa nezaobídete. Horský vodca vás vybaví aj prilbou, čakanom a istí vás lanom; tak si to vyskúšala aj Sylvia Hoffmannová. Spolu s Martinom Matúškom začali výstup v slnečnom ráne, no keď vyšli hore, už sa pod nimi motali oblaky. Nemali teda pod sebou Slovensko ako na dlani, no sem-tam sa z mrakov vynoril nejaký ostrov:

Gerlach V Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Ešte pár významných čísel: Výstup na Gerlach aj s prestávkami trvá zvyčajne 8-9 hodín. Od Sliezskeho domu hore aj dole s protivýstupmi absolvujete asi 1 050 výškových metrov.


Galéria

1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg 6.jpg 7.jpg 8.jpg 9.jpg 10.jpg 11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg 20.jpg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame