S filmármi pri Belej

S filmármi pri Belej

 Rieku Belá dobre poznajú vodáci. Rieka je ich rajom na jar, keď sa v Tatrách topí sneh a v koryte je veľa vody. No Belá v každom ročnom období už tri roky zaujíma filmárov z Liptova Erika Baláža, Karola Kaliského a Adama Bašteka. Vlastne k nej chodia oveľa dlhšie, pretože všetci traja pri nej prežili detstvo a dobre ju poznajú. Film o nej práve dokončujú a tak keď sa Sylvia Hoffmannová vybrala s Karolom  a Adamom k rieke, bolo o čom hovoriť. Najprv však dajme slovo hlavnej hrdinke Belej, ktorá sa bude pliesť do celého rozhovoru.

Rieka Bela I Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Rieky máme radi, v mestách často vedú popri nich promenády. Ale rieky tú ani tak nie sú pre nás, pre ľudí; majú dôležitú úlohu v kolobehu vody, sú nevyhnutnosťou pre zvieratá a okolitú krajinu. To všetko na príklade horskej riečky Belá zachytáva film, ktorý práve dokončuje trojica filmárov z Liptova Erik Baláž, Adam Baštek a Karol Kaliský. Sylvia Hoffmannová sa s Adamom a Karolom vybrala na prechádzku k Belej povyše Pribyliny. Karol na brehu vytiahol kameru a položil ju na statív:

Rieka Bela II Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Nadšencom sa podarilo nafilmovať aj unikátne zábery premeny larvy na hmyz; v ich filme o Belej teda budeme môcť pozorovať, ako sa rodí pošvatka - hmyz, ktorý žil už v prehistorickom čase.

Galéria

1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg 6.jpg 7.jpg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame