Záchrana hlucháňov

Záchrana hlucháňov

Hlavnou príčinou súčasného poklesu populácie hlucháňa hôrneho na Slovensku je intenzívne lesné hospodárenie, uvádzajú členovia mimovládnych organizácií, ktoré sa zaoberajú ochranou životného prostredia. Janka Grajciarová sa s nimi stretla v Kráľovohoľských Nízkych Tatrách, blízko horského priechodu Čertovica.
Je to oblasť, ktorú v minulosti  postihla veterná kalamita a jej následné spracovanie lesníkmi. Dokumentarista a ochranár Karol Kaliský hlucháňa zaznamenal aj vo filme Nesmrteľný les.

Hluchan I Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Na Slovensku je stále menej starých prirodzených lesov  a ochranári bijú na poplach, pretože mnohé vzácne živočíchy tak prichádzajú o vhodné  prostredie na život. Vlajkovou loďou za všetky živočíchy  sa stal hlucháň hôrny, ktorého pokles populácie je u nás taký rýchly, že sa dostal do kategórie silne ohrozených druhov v rámci červeného zoznamu vtákov Slovenska.
Monitorovaniu starých lesov a populácie hlucháňa na Slovensku sa dlhodobo venuje občianske združenie Prales. Janka Grajciarová sa s predsedom tohto združenia Martinom  Mikolášom  stretla v Kráľovohoľských Nízkych Tatrách.

Hluchan II Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Za kľúčové považujú ochranári  dosiahnuť spoločný záväzok rezortov životného prostredia a pôdohospodárstva pri záchrane  hlucháňa. Prioritne odporúčajú urýchlene zastaviť ťažbu dreva v lokalitách, kde sa tento druh ešte vyskytuje.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame