Spomienka na Ľubomíra Rybanského

Spomienka na Ľubomíra Rybanského

 Meno „Ľubomír Rybanský“ poznajú mnohí: bývalí študenti odborného učilišťa chemického v Novákoch, horolezci z Prievidze i Vysokých Tatier, lesníci, turisti.  A mnohí aspoň z videnia poznajú toho veselého pána s bielou bradou, ktorý ich vítal na parkovisku neďaleko miesta, kde kedysi stála chata kapitána Rašu (bývalá Važecká chata) a odkiaľ vedie chodník na Kriváň. Pán Rybanský však od 28. septembra 2017 kráča po vyšších horách, než sú tie pozemské.
     Pripomenieme si ho rozhovorom, ktorý nahrala Sylvia Hoffmannová. S 85-ročným pánom Rybanským sa tento rok stretli na Hrádku v masíve Vtáčnika. Prezerali si tam Dračí kút – cestu, ktorú svojho času vyliezol. Chystali sa sledovať, ako Dračí kút zvládne mladý lezec. Hoci terén je rovnaký, predsa to bolo niečo celkom iné, ako pred 46-timi rokmi.

Lubomir Rybansky I Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V Rádiu Regina vám prinášame rozhovor s horolezcom Ľudovítom Rybanským. Veľa turistov ho pozná už ako starého pána, ktorý ich z Troch studničiek vyprevádzal na Kriváň. Už nie je medzi nami, ale môžeme si ho vypočuť, keďže Sylvia Hoffmannová s nimi tento rok nahrala rozhovor. Stretli sa na horolezeckej lokalite Hrádok, kde pán Rybanský  s lezením začínal. Ako porovnával Hrádok s Vysokými Tatrami:

Lubomir Rybansky II Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Ľubomír Rybanský bol učiteľom odborného učilišťa chemického v Novákoch, neskôr dlhoročným chatárom na bývalej Chate kapitána Rašu vo Vysokých Tatrách. Pôsobil aj na Žiarskej chate a potom pracoval ako lesný robotník. No predovšetkým to bol horolezec. Spolu s Rudom Pravdom vyliezli na Hrádku prvých 6 ciest. Vo Vysokých Tatrách si zapísali prvovýstup  vo východnej stene Kozieho chrbta vo Furkotskej doline. Ľubomír Rybanský robil hodnotné výstupy aj v zimných podmienkach, v zime sa pokúsil prejsť vysokotatranský hrebeň od východu, no pre zlé počasie skončil na Batizovskom štíte.
     Ak si chcete na pána Rybanského zaspomínať, môžete sa pridať k jeho synom a ďalším priateľom v sobotu 14.10.2017. Stretnutie bude o 9,00 hod. na Troch studničkách; kto chce, môže na jeho počesť absolvovať aj výstup na Kriváň.

Galéria

1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame