Na 16. ročníku Memoriálu Vlada Tatarku a Petra Šperku

Na 16. ročníku Memoriálu Vlada Tatarku a Petra Šperku

 Pred 16-timi rokmi zahynul pri výstupe vo Vysokých Tatrách Vlado Tatarka - jedna z najznámejších postáv slovenského horolezectva a skialpinizmu, skúsený horský vodca a záchranár. Na jeho počesť vznikol už o rok neskôr Memoriál Vlada Tatarku, ktorého hlavným organizátorom bol jeho kamarát Peter Šperka - profesionálny člen horskej záchrannej služby, horský vodca a skúsený himalájista. Takto sa naplnila Tatarkova predstava o náročných pretekoch pre horských záchranárov, s rôznymi disciplínami, ktoré sú náplňou ich každodennej práce. Peter Šperka bol spätý s memoriálom 12 ročníkov. V júni 2013 aj on zomrel – a to na úpätí deviatej najvyššej hory sveta Nanga Parbat. Medzinárodné preteky horských záchranárov už teda nesú mená oboch. Na víkendovom 16.-tom ročníku Memoriálu Vlada Tatarku a Petra Šperku štartovalo v Tatrách 42 pretekárov z troch krajín. Medzi nimi aj horský vodca a záchranár a náš spolupracovník Edo Kuro Lipták a vďaka nemu sa na Memoriál môžeme teraz pomyselne vrátiť. Oslovil najskôr dcéru Vlada Tatarku Vladku Tatarkovú:

Memorial Tatarku a Sperku I Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


42 horských záchranárov z troch krajín sa v sobotu zišlo v Tatrách na 16. ročníku Memoriálu Vlada Tatarku a Petra Šperku – ich kolegov a kamarátov, ktorí zahynuli v horách. Pretekári absolvovali trať, ktorá viedla z Hrebienka cez Veľkú Studenú dolinu, Svišťový štít a späť cez Skalnatú dolinu s cieľom v Tatranskej Lomnici. Súťažili v lezení na skalu, ľadové steny a tiež v obrovskom slalome na saniach. Bol medzi nimi aj horský vodca a záchranár a náš spolupracovník Edo Kuro Lipták a tak sa teraz spolu s ním na Memoriál do Tatier vrátime:

Memorial Tatarku a Sperku II Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Celkovým víťazom 16. Ročníka Memoriálu Vlada Tatarku a Petra Šperku sa v sobotu spomedzi 42 súťažiacich zo Slovenska, Česka a Poľska stal 27-ročný Tomáš Kúcik, horský záchranár zo Západných Tatier.

Galéria

memorial1.jpg memorial2.jpg memorial3.jpg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame