5x1 téma: Kalvária nad Starým Smokovcom

5x1 téma: Kalvária nad Starým Smokovcom

 Počas Veľkého týždňa sme vám predstavili Kalváriu nad Starým Smokovcom. Prejdite ju s nami ešte raz:
   

Krížová cesta  nad Starým Smokovcom v sebe spája turistiku, prírodné krásy, pohyb i duchovno. Sylvia Hoffmannová sa o tom presvedčila na prechádzke s pani Evou Pulčinskou, so sestrou Benjamínou Novotnou z kongregácie milosrdných sestier svätého kríža a s riaditeľkou Tatranskej galérie Annou Ondrušekovou. Najprv postáli na asfaltovej ceste na Hrebienok tesne nad Starým Smokovcom. Tam pri informačnej tabuli odbočuje trasa Krížovej cesty. Ako vníma Kalváriu riaditeľka Tatranskej galérie:

Kalvaria Stary Smokovec I Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Kalvária nad Starým Smokovcom je najvyššie položenou kalváriou v strednej Európe. No neobávajte sa veľkého prevýšenia, je minimálne; veď už samotný Starý Smokovec je dosť vysoko. Na zastaveniach Kalvárie  nájdete moderné umelecké diela, každé vytvoril iný výtvarník.

Kalvaria Stary Smokovec II Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V krajine stredného Slovenska nájdeme rôzne krížové cesty: staré i nové, tradičné i moderné. Tá v Starom Smokovci patrí medzi moderné a ak ňou prechádzate, tak sa môžete cítiť ako v galérii: jednotlivé zastavenia symbolizujú moderné umelecké diela z dreva a kameňa, autormi sú poľskí a slovenskí výtvarníci.

Kalvaria Stary Smokovec III Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


A teraz nás čaká zastavenie pri stojacom kríži. Také je aj dielo, ktoré zastavenie dopĺňa:

Kalvaria Stary Smokovec IV Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Trasa Kalvárie nad Starým Smokovcom má 800 metrov a medzi jednotlivými zastaveniami sú len krátke úseky chôdze. Takže každú chvíľu máte možnosť postáť, zamyslieť sa nad významom zastavenia. A tiež nad dielami, ktoré zastavenia označujú. Vznikli v rámci umeleckého sympózia Umelci Tatrám. Posledným zastavením je Boží hrob:

Kalvaria Stary Smokovec V Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Galéria

1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg 6.jpg 7.jpg 8.jpg 9.jpg 10.jpg 11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame