Majstri ľudovej umeleckej výroby

Majstri ľudovej umeleckej výroby

 V lete sa s nami určite nebudete nudiť. Aj vďaka nášmu cyklu, ktorý pripravujeme s banskobystrickým Regionálnym centrom remesiel ÚĽUV-u. Jeho cieľom je prezentovanie jednotlivých remesiel a remeselníkov stredného Slovenska, zviditeľnenie kultúrnych aktivít ÚĽUV a RCR Banská Bystrica.  V cykle predstavíme remeselníkov, ktorí získali titul Majster ľudovej umeleckej výroby. Vybraní výrobcovia  sú majstri vo svojom odbore, venujú sa tradičným remeselným technikám, ktoré aktívne prezentujú počas jarmokov, festivalov a na rôznych kultúrnych podujatiach. 

Termín:  1. 7. -  31. 8. 2016
Periodicita: 1x do týždňa
Spolu 8 príspevkov

Krátka charakteristika vybraných majstrov:
Ján Krnáč  z Detvy sa výrobou z kože začal zaoberať v 70. rokoch 20. storočia. V začiatkoch mu pomáhal otec a pôvodné vzory študoval aj v múzeách. Do jeho sortimentu výrobkov patria:  detvianske a liptovské opasky, pastierske kapsy, krpce. Zhotovuje aj šperky – pracky, spony, blanciare aj kovové ozdoby na kožené výrobky.

Pavel Bielčik z Kokavy nad Rimavicou je výrobca fujár a píšťal na Gemeri, zakladateľ fujarového tria, ktoré nadväzuje na trio Kubincovcov z Utekáča.

Metod Salva z Lúčok pri Ružomberku sa venuje vo voľnom čase tkaniu na krosnách a vyšívaniu. Tká na ručne vyrobených krosnách bavlnené prikrývky a úsporné prestierania s ažúrou. Motívy čerpá z časopisov, literatúry, alebo si ich vytvára sám, snaží sa zdokonaľovať a variovať tvary.

František Špička - keramikár, ktorého do remesla zasvätil hrnčiarsky majster Ján Schnier z Novej Bane. Od začiatku vyrába novobanskú, pukanskú a brežiansku keramiku. Jeho sortiment tvorili: mliečniky, hrnce, hrnčeky, taniere, misy, prasiatka a sporiteľničky. V posledných rokoch sa venuje náročnejším technikám výzdoby hrnčiarskych výrobkov z Beluja.

Štefan Smržík žije a tvorí v Námestove. Umeleckému remeslu sa venuje od roku 1998. Vyrába rôzne variácie drôtených misiek, košov,  súprav na stolovanie. Vytvára plošné dekoratívne obrázky a reliéfy so sakrálnou tematikou, ako aj náročnejšie drôtené figurálne plastiky. Námety čerpá z prírody, najmä zo zvieracej ríše (kohúty, sliepočky, koníky).

Ľubomír Medveď brašnár a remenár z Čierneho Balogu. Výrobe z kože sa venuje od konca 70. rokov 20. storočia. Začínal štúdiom literatúry a ako samouk si postupne osvojil rozličné výrobné a výzdobné techniky. Širokú ponuku jeho výrobkov tvoria pastierske kapsy vybíjané i nevybíjané striebornými cvokmi , krpce, liptovské, gemerské, podpolianske, goralské opasky,  kožené mešce. Tento tradičný sortiment dopĺňajú drobné súčasné výrobky ako puzdra na telefóny, kľúčenky, obaly na fľaše.

Ľubomír Párička z Martina sa venuje výrobe ľudových hudobných nástrojov. Do jeho sortimentu výrobkov patria fujary, šesťdierkové pastierske píšťalky, dvojačky, hranaté oravské dvojačky, koncovky, cínom vylievané píšťalky, hlasné trúby a iné.

Milo Jaroš sa rezbárstvu venuje od roku 2005 s využitím techniky štiepania, vypaľovania, vruborezu, so zanechaním stôp po pílke, rašplia vibračnej brúske. Vyrezáva štylizovaných koníkov, vtáčikov, muzikantov, anjelov a i.


Leto s majstrami ÚĽUVu – Ján Krnáč, Podpoľanie v Detve

Poctivé remeslo, pokora a izbietka voňajúca kožou. Majster svojho remesla milimeter za milimetrom cifrou píše odkaz našich predkov. Začína sa letný seriál o Majstroch ÚĽUVu v RTVS. Peter Cítenyi pravidelné návštevy majstrov štartuje na Podpoľaní v Detve. Dvere dielne a svoje srdce mu otvára Majster výrobca Ján Krnáč.

ULUV I Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Ján Krnáč z Detvy – Krného vyrába opasky, pastierske kapsy a krpce. Majstruje aj šperky – bľanciare, pracky, spony a iné ozdoby. Na budúci piatok o tomto čase Peter Cítenyi navštívi ďalšieho majstra výrobcu. Fujaristu a píšťaľkára Paľa Bielčíka z Kokavy nad Rimavicou. 


Leto s majstrami ÚĽUVu – Paľo Bielčik z Kokavy nad Rimavicou

Drevo si v kokavských horách pestuje aj 15-sť rokov. Potom sa mu prihovorí, prinesie ho do dielne a majstrovskými rukami ho premení na excelentný nástroj. // Peter Cítenyi v lete navštevuje Majstrov ÚĽUVu. Otvorme spolu s ním dvere Majstra Paľa Bielčika z Kokavy nad Rimavicou v Malohonte.

ULUV II Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Paľo Bielčik z Kokavy nad Rimavicou v Malohonte vyrába píšťaľky, fujary, dvojačky a koncovky. Na budúci týždeň v letnom seriály Majstrov ÚĽUVU s RTVS spoznáme tkáča Metoda Salvu z obce Lúčky pri Ružomberku.


Leto s majstrami ÚĽUVu – Metod Salva z obce Lúčky pri Ružomberku

Z jednej strany niteľnice, z druhej strany krosná. Kilometre nití pravidelne prejdú trpezlivými rukami poctivého tkáča. Metod Salva tká na ručne vyrobených krosnách v podzemí svojho domu v Lúčkach na Liptove. Petra Cítenyiho pri otvorení dielne Majstra Úľuvu Metoda Salvu privítal aj takýto zvuk.

ULUV III Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Metod Salva tká bavlnené prikrývky a prestierania s ažúrou, pri svojej práci používa vlastné ornamenty. Na budúci týždeň v letnom seriály Majstrov ÚĽUVU s RTVS spoznáme keramikára Františka Špičku z Tekova.


Leto s majstrami ÚĽUVu – František Špička z Orovnice na Tekove

Nákladiaky nakopanej hliny, tisíce výrobkov a 40 rokov za hrnčiarskym kruhom. Cit v prstoch a precíznosť v maľovanej cifre. František Špička je majster keramikár. Peter Cítenyi navštívil jeho dielňu v Orovnici na Tekove, tam si majster Špička otvoril srdce a zaspomínal na svojho dávneho učiteľa.

ULUV IV Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


František Špička vyrába novobanskú, pukanskú a brežiansku keramiku. V posledných rokoch sa venuje náročným technikám výzdoby hrnčiarskych výrobkov z Beluja.  



Leto s majstrami ÚĽUVu – Štefan Smržík z Námestova

Kov mu odmalička učaroval. Vo svojej dielni pri Oravskej priehrade premieňa kilometre drôtu na precízne drotárske výrobky. Peter Cítenyi navštívil ďalšieho Majstra ÚĽUVu, drotára Štefana Smržíka z Námestova.

ULUV V Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Štefan Smržík vyrába plošné dekoratívne obrázky a reliéfy so sakrálnou tematikou, ale aj náročnejšie drôtené figurálne plastiky. Na budúci týždeň o tomto čase spolu otvoríme dielňu brašnára a remenára Ľubomíra Medveďa z Čierneho Balogu.


Leto s majstrami ÚĽUVu – Ľubomír Medveď z Čierneho Balogu

S pokorou v srdci a s talentom v šikovných rukách pri remesle zabúda na svoju chorobu. Keď vojdete do dielne Majstra Ľubomíra Medveďa z Čierneho Balogu vôňa kože prenikne všetky vaše zmysly. Peter Cítenyi pokračuje letné návštevy Majstrov ÚĽUVu, dnes v Čiernom Balogu, u Majstra Ľubomíra Medveďa. A aké boli jeho začiatky...?

ULUV VI Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Ľubomír Medveď je brašnár a remenár z Čierneho Balogu. Vyrába kožené pastierske kapsy, liptovské, gemerské, goralské i podpolianske opasky, mešce či krpce. Na budúci týždeň v rámci seriálu Majstri ÚĽUVu spoznáme výrobcu tradičných ľudových hudobných nástrojov Ľubomíra Páričku z Martina.


Leto s majstrami ÚĽUVu – Ľubomír Párička z Martina

Tvrdý chlap a poctivý majster. Tradičná výroba ľudových hudobných nástrojov mu je svätá a striktne odmieta akékoľvek alternatívne, moderné, spôsoby výroby. Pri výrobe sa pevne pridržiava tradície a je aj skvelý muzikant. Peter Cítenyi púť po majstroch ÚĽUVu pokračuje v Martine u Ľubomíra Páričku.

ULUV VII Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V príspevku ste počuli autorskú hru Ľubomíra Páričku. Ľubomír Párička z Martina sa venuje výrobe ľudových hudobných nástrojov. Do jeho sortimentu výrobkov patria fujary, šesťdierkové pastierske píšťalky, dvojačky, hranaté oravské dvojačky, koncovky, cínom vylievané píšťalky a hlasné trúby. Na budúci týždeň náš letný seriál s Majstrami ÚĽUVu skončíme návštevou u rezbára Mila Jaroša z Radoľe.


Leto s majstrami ÚĽUVu – Milo Jaroš z Radole na Kysuciach

Cieľom jeho výtvarného snaženia je "opatrne", cez dôkladné poznanie etnografického materiálu premiestniť to, na čo zväčša dopadá okrem pohľadu zámerne hľadajúcich očí prach, prítmie a tma múzeí, galérií a neotvorených etnografických odborných kníh, do nášho teraz.  Letný seriál Majstrov ÚĽUV-u s RTVS sa dnešnou časťou končí. Peter Cítenyi navštívil rezbára Mila Jaroša z Radole na Kysuciach.

ULUV VIII Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V príspevku ste počuli hudobné spracovanie aj autorskú hru rezbára Mila Jaroša. V seriáli Majstri ÚĽUV-u s RTVS ste spoznali kožiara Jána Krnáča z Detvy, výrobcu hudobných nástrojov Paľa Bielčika z Kokavy nad Rimavicou, tkáča Metoda Salvu z Lúčok pri Ružomberku, hrnčiara Františka Špičku z Tekovskej Breznice, drotára Štefana Smržíka z Námestova, kožiara Ľubomíra Medveďa z Čierneho Balogu, výrobcu hudobných nástrojov Ľubomíra Páričku z Martina a rezbára Mila Jaroša z Radoľe. Na seriáli pracoval Peter Cítenyi.



Galéria

rtvs_uluv_in-01.jpg rtvs_uluv_in-03.jpg rtvs_uluv_in-04.jpg rtvs_uluv_in-02.jpg bielcik.jpg Krnac.jpg salva.jpg smrzik_stefan.jpg img_8178_r9153.jpg paricka.jpg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame