Ceny gastronómie

Ceny gastronómie

Viacerí sme zaregistrovali , že po znovuotvorení reštaurácií a kaviarní v niektorých stúpli ceny jedla a kávy. Niekde o pár centov ale nájdu sa aj prevádzky, kde by sme mohli zvýšenie počítať v eurách. Je rozdiel, či sa zastavíme na obed či kávu v malom meste mimo turistického ruchu alebo v centre dovolenkového diania. O tom, čo všetko sa premieta do ceny jedla a nápojov sa rozprávala Janka Grajciarová najskôr v ankete v Žiari nad Hronom a následne aj na námestí v Banskej Bystrici.

Ceny v gastronómii - Anketa 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ceny v gastronómii - Anketa 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V kaviarni v Žiari nad Hronom sú ceny zatiaľ rovnaké ako pred zatvorením. Takéto prevádzky sú skôr výnimka. Horšie je to v Banskej Bystrici, kde je nárast cien evidentnejší. Štatistický úrad uvádza, že ceny v gastrosektore stúpli v priemere približne o 4 percentá.

Niektorí sa počas pandemických opatrení, keď sme boli viac doma, naučili pravidelne variť a nosiť si jedlo do práce. Iným sa po koronakríze znížila životná úroveň, prípadne sa ešte obávame zastaviť sa na mieste, kde je viac ľudí. Viaceré reštaurácie, ktoré varia obedy nedosiahli počet návštevníkov, aký mali pred pandémiou. V turistických centrách je to iné, tam v súvislosti s tým, že dovolenkujeme viac doma o zákazníkov nemajú núdzu.

Už dlhšie obdobie prevádzkovatelia gastro sektora, hotelieri a agropotravinári prosia vládu o predloženie návrhu zákona na zníženie DPH pre gastro sektor na päť percent do konca roka 2022 a následne na desať percent. Zníženie by malo byť dočasné.

ilu. foto: pexels.com


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame