Horolezecká lokalita Hrádok

Horolezecká lokalita Hrádok

 Lano, prilba, karabínky, topánky na lezenie – máme všetko? Pretože zamierime ku skalám, kde cez pekný víkend nájdeme desiatky horolezcov a skalolezcov. Zavedieme vás do horolezeckej lokality Hrádok  v Bystričianskej doline. Sylvia Hoffmannová začala nahrávku so skúseným horolezcom Jánom Kmotorkom z Alpin klubu Prievidza pri informačnej tabuli, na ktorej sú aj nákresy s vyznačenými cestami na Hrádku:

Hradok I Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V Rádiu Regina Stred sme dnes na Hrádku, andezitovej horolezeckej oblasti pod Vtáčnikom v Bystričianskej doline. Spolu s Rudom Pravdom objavil tie skaly Ľubomír Rybanský, ktorého sme už viackrát spomenuli. Pán Rybanský oslávil tohto roku 85-ku;  žije v horách – vo Vysokých Tatrách - v dreveničke na Troch studničkách. V lete ho môžete stretnúť na neďalekom parkovisku, kde turisti nechávajú autá, keď smerujú na Kriváň. Aj keď roky mu už nedovolia robiť horolezecké túry, stále srší optimizmom. A tak mu prajeme, aby mu to dlho vydržalo (iste hovoríme za mnohých, ktorých pán Rybanský kedysi v Novákoch učil, ktorých priviedol k športu, ktorí ho poznajú ako významného horolezca.)
     Ale vráťme sa teraz so Sylviou Hoffmannovou a Jánom Kmotorkom priamo do terénu na Hrádok. Rozbrázdená skalná stena ponúka veľa možností, ako sa dostať hore; momentálne je tam okolo 80 lezeckých ciest. Do akej výšky sa bralá týčia:

Hradok II Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


A ešte pár informácií: Na Hrádok sa dostanete z Bystričianskej alebo z Gepniarovej doliny. No k lokalite nevedie značkovaný chodník, takže je lepšie pripojiť sa k niekomu domácemu.

Galéria

1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg 6.jpg 7.jpg 8.jpg 9.jpg 10.jpg 11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg 20.jpg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame