Horskí vodcovia | Keď práca teší

Horskí vodcovia | Keď práca teší

Čo všetko obnáša práca hroského vodcu?

Horský vodca – to je povolanie, ktoré sa nemožno nadrilovať a robiť ho len pre peniaze. Pretože ak človek nemá vzťah k horám, ak nemá dobrú kondíciu a ak nedokáže vychádzať s ľuďmi, horským vodcom nemôže byť. Prácu horských vodcov sme vám priblížili v rubrike „Keď práca teší“. Na otázky Sylvie Hoffmannovej odpovedali vodcovia: Ján Kořínek zo Smrečian, Martin Buliak z Liptovského Petra a Marek Biskupič z Liptovského Jána. Ako si spomínajú na posledné výstupy s ľuďmi, ktorí sa chceli dostať na miesta, kde nevedú turistické značky.

Horskí vodcovia 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Stať sa horským vodcom, to si vyžaduje veľa námahy, času i peňazí. Ján Tegelhof mladší je momentálne v kurze, ktorý by mal zakončiť záverečnou skúškou. Dobre vie, že je to veľký rozdiel – keď ide do hôr sám a keď tam vodí.

Horskí vodcovia 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Práca horského vodcu zahŕňa veľa aspektov: Od dobrej fyzickej kondície po psychickú odolnosť, od dokonalej znalosti hôr až po vedomosti zo psychológie. V nasledujúcich chvíľach budú rozprávať Ján Kořínek zo Smrečian, Martin Buliak z Liptovského Petra a Marek Biskupič z Liptovského Jána. Prečo sa rozhodli stať horskými vodcami? – Pýtala sa Sylvia Hoffmannová.

Horskí vodcovia 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


K práci horského vodcu patrí aj sledovanie počasia.

Horskí vodcovia 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ako sme už počuli, práca horského vodcu je veľmi rôznorodá. Nejde len o letné výstupy na štíty, ale aj o horolezecké výstupy, lezenie v ľade, lezenie v kombinovanom teréne, skialpinistické túry. Sylvia Hoffmannová sa s aj o tom rozprávala s vodcami Marekom Biskupičom, Martinom Buliakom a Jánom Kořínkom. Čo z toho má najradšej Janko.

Horskí vodcovia 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Galéria

Horskí vodcovia 1.JPG IMG_20211018_113008.jpg Horskí vodcovia 4.jpg Horskí vodcovia 2.jpg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame