História a súčasnosť Strediska lavínovej prevencie | 5x1 téma

História a súčasnosť Strediska lavínovej prevencie | 5x1 téma

Ako sa zmenila práca lavínových špecialistov za posledných 50 rokov?

Blíži sa zima a keďže stredné Slovensko je hornatý kraj, budeme častejšie hovoriť o lavínach. Hádam každý, kto v zime chodí do vyšších hôr, má pred nimi rešpekt. Už 50 rokov sa touto témou zaoberá Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby, ktoré sídli v Liptovskom Hrádku. Vo vysielaní Rádia Regina Stred sme si v cykle 5x1 téma pripomenuli jeho históriu aj súčasnosť. Sylvia Hoffmannová sa riaditeľa Filipa Kyzeka pýtala, kedy a prečo stredisko vzniklo.

Stredisko lavinovej prevencie 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Polstoročie je dlhý čas, technika išla medzitým rýchlo dopredu. Filip Kyzek hovorí aj o tom, že lavínoví špecialisti pred 50-timi rokmi pracovali inak, ako dnes.

Stredisko lavinovej prevencie 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Lavínový špecialista Pavel Krajčí dodáva, že za 50 rokov, čo existuje Stredisko lavínovej prevencie, sa zmenilo aj zisťovanie stability snehu.

Stredisko lavinovej prevencie 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby si v novembri 2022 pripomenie polstoročie svojej existencie. Na rozdiel od čias pred 50 rokmi dnes mnohí turisti na zimné túry a skialpinistické výstupy nosia so sebou aspoň základnú lavínovú výbavu (lopatku, sondu a lavínový vyhľadávač). Potvrdzuje to aj lavínový špecialista Martin Buliak.

Stredisko lavinovej prevencie 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Ste zvedaví, ako vyzerá pracovný deň v Stredisku lavínovej prevencie HZS? Tu sú odpovede Ivana Chlebovca, Martina Buliaka, Pavla Krajčího a riaditeľa Strediska Filipa Kyzeka.

Stredisko lavinovej prevencie 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

ilu. foto: Archív Strediska lavínovej prevencie HZS

Galéria

SLP 1.jpg SLP 2.jpg SLP 4.jpeg SLP 3.jpg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame