Aká je situácia s medveďmi v NP Malá Fatra?

Aká je situácia s medveďmi v NP Malá Fatra?

Medveď hnedý potrebuje zachované lesy a divočinu

Počas sviatkov a prázdnin možno častejšie chodíte do lesa a v tomto nezvyčajne teplom počasí si viacerí kladieme otázku, či medvede spia. Hibernácia, známa ako zimný spánok, súvisí hlavne s tým, či má medveď dostatok potravy. V tomto období ju určite nemá, a tak možno predpokladať, že je v brlohu. Janka Grajciarová sa so zoológom zo Správy Národného parku Malá Fatra Michalom Kalašom porozprávala o vyhliadkach na najbližšiu sezónu aj o rozšírení zásahového tímu medveďa hnedého, ktoré by malo platiť od jari tohto roka.

Medvede v NP Mala Fatra 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Karelský medvedí pes je plemeno, ktoré sa v Rusku využíva na lov. V súvislosti s medveďom hnedým je dôležité, aby v zásahovom tíme nebol len jeden takýto pes.

Zachované lesy, divočina, to je to, čo potrebuje medveď hnedý. Nemôžu to byť hospodárske jednoveké lesy bez štruktúry, kde máte dohľad aj na 500 metrov. Jednoducho potrebuje les s podrastom, mŕtvym drevom a členitým terénom. Aby sme sa vyhli rizikám, mali by sme vedieť o našej najväčšej šelme čo najviac. Dôležité je aj nevytvárať medveďom podmienky na získanie potravy v blízkosti ľudských obydlí. O tom, ako sú zabezpečené kontajnery v oblasti Národného parku Malá Fatra, porozprával zoológ zo správy tohto parku Michal Kalaš.

Medvede v NP Mala Fatra 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


ilu. foto: pexels.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame