Sviatok všetkých svätých s Rádiom Regina

Sviatok všetkých svätých s Rádiom Regina

Sviatočné vysielanie

Rádio Regina Stred ponúkne na Sviatok všetkých svätých v rannom vysielaní o piatej hodine spomienkovú reláciu z cyklu Klenotnica ľudovej hudby. Repríza z roku 2019 bude venovaná vynikajúcemu fujaristovi, píšťalkárovi a výrobcovi fujár aj píšťaliek Antonovi Ľuptákovi. Spomienky folkloristu Karola Kočíka, hudobného redaktora Juraja Dubovca a vnuka Antona Ľuptáka mladšieho budú pretkávané nahrávkami z rozhlasového archívu.

O 13:05 čaká poslucháčov premiéra ďalšej časti z cyklu Hovory z Oravy, ktorý v roku 65. výročia pravidelného vysielania z Banskej Bystrice uvádza RTVS počas štátnych sviatkov. Tentoraz redaktorka Marcela Čížová v spolupráci s etnografkou Elenou Beňušovou pripravila reláciu venovanú potulkám za remeselníkmi a tradičnými remeslami na Orave. Z nich viaceré prežili bez prerušenia kontinuity až do súčasnosti.

O 14:05 uvedie Rádio Regina Stred premiéru umeleckého pásma Marcela Páleša Kľúč od každých dverí, ktoré poodkryje svet spisovateľky a publicistky Zlaty Solivajsovej. V roku 2022 si pripomíname jej nedožitú storočnicu. Vplyvom svojich postojov sa v pohnutých časoch dostala na druhú koľaj a bola od roku 1968 diskriminovaná. Kľúčovým dielom, ktoré spustilo tvrdé súdne procesy so Solivajsovou, bol jej súbor rozprávok Kľúč od každých dverí. Knihu zošrotovali. Pásmo pozýva poslucháčov vykročiť po miestach života, tvorby a pôsobenia, ale aj posledného odpočinku spisovateľky, ktorej nezlomnosť je výraznou inšpiráciou aj pre súčasných ľudí.

Po 16-tej sa môžu milovníci folklóru tešiť na sviatočné vydanie relácie Zahrajte mi túto. Moderátorka Hana Kútiková priblíži zvyky a prejavy ľudovej kultúry na strednom Slovensku, a to práve tie, ktoré sa spájajú so sviatkom Všetkých svätých či Pamiatkou zosnulých.

Ilu. foto: pexels.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame