V tradičných slovenských obydliach nemohla chýbať dobre postavená pec. Bola nielen zdrojom sálavého a tiež liečivého tepla, ale po prestavaní sa na nej pripravovali aj rôzne pokrmy. Neskôr však boli nahradené sporákmi či kachľami a chlebové pece putovali z interiéru domov do priestranstva dvora.
Výhody sálavého tepla sú nepopierateľné a mnohí z nás ho ocenia práve v aktuálnom období. K mikrofónu sme si pozvali kachliarskeho majstra Dušana Kráľoviča, ktorý nám porozprával nielen o správnej príprave dreva, ale aj o tom, aký je rozdiel medzi kozubom, pecou a kachľami.
Pece 1
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Mnohí majstri chodia po nové inšpirácie aj k našim západným susedom, konkrétne do Rakúska a Nemecka. Ktoré profesie treba, aby pec slúžila svojmu účelu, ďalej vysvetľuje majster Dušan Kráľovič.
Pece 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
ilu. foto: Pexels