Umenie majstrov kachliarov

Umenie majstrov kachliarov

V tradičných slovenských obydliach nemohla chýbať dobre postavená pec. Bola nielen zdrojom sálavého a tiež liečivého tepla, ale po prestavaní sa na nej pripravovali aj rôzne pokrmy. Neskôr však boli nahradené sporákmi či kachľami a chlebové pece putovali z interiéru domov do priestranstva dvora.

Výhody sálavého tepla sú nepopierateľné a mnohí z nás ho ocenia práve v aktuálnom období. K mikrofónu sme si pozvali kachliarskeho majstra Dušana Kráľoviča, ktorý nám porozprával nielen o správnej príprave dreva, ale aj o tom, aký je rozdiel medzi kozubom, pecou a kachľami.

Pece 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Mnohí z nás už nemajú reálnu skúsenosť so sálavým teplom, ale skôr s teplom z ústredného kúrenia. Ešte pre našich starých rodičov bol tento typ tepla príjemnou nevyhnutnosťou. Stavanie pecí a kozubov je však medzi Slovákmi stále populárne.

Mnohí majstri chodia po nové inšpirácie aj k našim západným susedom, konkrétne do Rakúska a Nemecka. Ktoré profesie treba, aby pec slúžila svojmu účelu, ďalej vysvetľuje majster Dušan Kráľovič.

Pece 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



ilu. foto: Pexels

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame