Starými uličkami: Vincent Hložník

Starými uličkami: Vincent Hložník

 Tento rok si pripomíname sto rokov od narodenia akademického maliara Vincenta Hložníka. Narodil sa 22. októbra v roku 1919 v obci Svederník /čítaj tvrdo/ v okrese Žilina. My vás teraz do jeho rodnej obce zavedieme. V neďalekej obci Dolný Hričov stojí kostol, v ktorom môžete obdivovať Hložníkove maľby a vitráže. Aj o tom Kataríne Kovačechovej porozprával riaditeľ žilinskej Považskej galérie umenia Milan Mazúr, ktorý rovnako ako maliar pochádza zo Svederníka.

Vincent Hložník a Svederník I Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V rubrike Starými uličkami sa dnes prechádzame po Svederníku. Táto obec v okrese Žilina je rodiskom akademických maliarov Vincenta a Ferdinanda Hložníkovcov.  Sto rokov od narodenia staršieho z bratov – Vincenta Hložníka – si pripomíname práve v tomto roku. O jeho živote a tvorbe sa pred jeho rodným domom porozprávala Katarína Kovačechová s riaditeľom Považskej galérie umenia Milanom Mazúrom, ktorý tiež zo Svederníka pochádza. Pre prechádzke obcou ich sprevádzal aj starosta Roman Lisický.  

Vincent Hložník a Svederník II Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


O týždeň sa v rubrike Starými uličkami do Svederníka ešte raz vrátime. Zastavíme sa pri starých zachovaných pivničkách a spomínať budeme aj ďalších významných Svederníčanov – pápežského preláta Antona Boteka aj básnika Adama Vanocha.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame