60 rokov rozhlasového vysielania z Banskej Bystrice

60 rokov rozhlasového vysielania z Banskej Bystrice

  Regina.jpg

Zoznam podujatí venovaných banskobystrickému rozhlasovému jubileu

RÁDIO REGINA

Názov: Hrajteže, mi, hrajte!
Redakcia: Tím hudby a dramatických programov   
Redaktorka, dramaturgia: M. Kubandová
Verejná rozhlasová nahrávka folklórnych koncertov: 21.4.2017, 20.10.2017, 15.12.2017
Termíny vysielania: počas roka 2017
Anotácia: Pri dramaturgii  všetkých troch folklórnych koncertov, organizovaných v roku 60. výročia vysielania banskobystrického rozhlasu, chceme vychádzať z našej doterajšej činnosti a zdôrazniť spoluprácu  s vynikajúcimi interpretmi hudobného folklóru zo stredného Slovenska a predstaviť aj ich nasledovníkov z mladšej generácie tak, aby sme  čo v najväčšej miere mali zastúpené  viaceré lokality stredného Slovenska. Všetky tri koncerty uvedieme pod záštitou primátora mesta  a pod pracovným podtitulom Generácie:
1. koncert – 21.4.2017: ĽH Pecníkovcov, ktorá si v tomto roku  pripomína 40. výročia a hostia so sólistami  a hostia Folklórna skupina  z Telgártu alebo Šumiačan (obidve skupiny začali svoju činnosť v roku 1957 – ako naše štúdio),
2. koncert  -  20.10.2017 Ján Ambróz s ĽH Borievka, ktorá by mohla po dohode sprevádzať aj ďalších spevákov, sólistky: Anna  a Simona Hulejové,  Miroslava Zaujcová  /v našom štúdiu zrealizovala veľký počet nahrávok s ĽH Ondreja -  s dcérami  Dušanou  a Svetlanou/  Zvarová Stanislava  s dcérou Luciou  a pod., Helena Zahradníková, Anna Šatanová, Hazlingerovci. Z mladšej generácie interpretov by sme mohli osloviť – sestra Matáková, Dajanu Margetovú..... Martina Bobáňová.
3. koncert – 15.12.2017 Prišli sme k vám na koledu – vianočná dramaturgia


Názov: 50 rokov Múzea oravskej dediny v Zuberci 
Verejná rozhlasová nahrávka
Termín nahrávania:  5. 8. 2017, od 11:00 – 12:30 hod.  
Termín vysielania: 13. 8. 2017

Miesto: amfiteáter v MOD
Anotácia:  Múzeum oravskej dediny v Zuberci je jedným z našich najnavštevovanejších skanzenov. Má najviac z pôvodných, autentických stavieb. V tomto roku oslávi 50.  výročie existencie. Počas festivalu Podroháčske folklórne slávnosti v areáli múzea zrealizujeme verejnú rozhlasovú nahrávku s pamätníkmi na výstavbu skanzenu, roky jeho fungovania, vývoj a súčasný význam pre región.

Názov: Spolu
Podnázov: banskobystrický rozhlas a Horehronské dni spevu a tanca
Priamy prenos
Termín vysielania: 24. 6. 2017 
Miesto: amfiteáter v Heľpe
Čas: 11:00 – 12:00 hod.

Anotácia: Banskobystrické rozhlasové štúdio  a festival Horehronské dni spevu a tanca v Heľpe spolupracujú niekoľko desaťročí. V rozhovoroch s pamätníkmi i súčasníkmi budeme hľadať odpoveď na otázku „čo táto spolupráca priniesla folklórnym skupinám Horehronia,  autorom programov, organizátorom festivalu, rozhlasu“. 

***
Názov: Kapela, hraj!
Miesto: Brezno
Termín: 1.-2.7.2017

Anotácia: nahrávka dvoch koncertov DYCHFESTU Združenia dychových hudieb Slovenska. Ide o putovné podujatie celoštátneho charakteru. Tento rok sa uskutoční na území BBSK – v Brezne, účinkovať bude aj zahraničný orchester, pravdepodobne z Rumunska.
***

Názov: Kapela, hraj!
Anotácia: nahrávka festivalového koncertu Festivalu dychových hudieb vo Valaskej.
Termín 10.-11.6.2017
Miesto: Valaská
***
Slovensko.jpg

RÁDIO SLOVENSKO

Názov:  Rozhlas a hory – hory v rozhlase
Priamy prenos
Termín vysielania: 22. 7. 2017 
Čas: 09:00 – 12:00 hod
.
Miesto: Krížna, parkovisko horského hotela Kráľova studňa
Relácia: Rádiovíkend + Štvorlístok RR
Anotácia:  V banskobystrickom rozhlasovom štúdiu vznikla legendárna relácia Rádiovíkend /Slovensko/.  Vo vysielaní Rádia Regina BB sa už dlhé roky venujeme témam z prostredia hôr, prinášame reportáže z najzaujímavejších prírodných lokalít, turistických chodníkov. Počas 3 hodinového živého vysielania si pripomenieme najzaujímavejšie nahrávky z prírody, prinesieme rozhovory s turistami, organizátormi turistických podujatí, členmi HZS a pod. 

Devin.jpg

RÁDIO DEVÍN
Názov: Rádio Devín na cestách
Podtitul: Poézia naživo... po štyroch rokoch
Návrh termínu verejnej nahrávky: 20.9.2017
Miesto konania: ideálne Cikkerova sála historickej radnice v Banskej Bystrici
Anotácia:     Počas trvania projektu Poézia naživo /v podmienkach Slovenského rozhlasu od roku 2002 – do roku 2013/ sa pri jeho tvorbe a prezentácii predstavilo viacero výnimočných  interpretov v oblasti umeleckého prednesu, ale tiež hudby. (Marián Čekovský band, AMC trio, príležitostná skupina Modrý večer, Teleso + , Nothing but swing, 100 múch, Ľubo Šamo projekt, Marcel Comendant, Peter Tomko, Adam Marec, František Výrostko ml.... alebo hoci Peter Himič, Alena Ďuránová, Miroslav Kolbašský, Lucia Fritzká, Milo Kráľ, Juraj Smutný, Ivana Kivaderová a mnoho ďalších...)
Formou živých, kontaktných prezentácií predstavoval v tematických okruhoch  najrôznejšie formy, prúdy, smery, autorské koncepcie poézie v kombinácii s prísne dramaturgicky volenou  sprievodnou hudbou. Obe zložky pritom ostávali vo vnútornej rovnováhe.
Cieľom verejnej nahrávky je pripomenúť si jej tvorcov vo výberovom projekte, ktorý by na ploche cca 90 - 100 minút predstavil nezabudnuteľné prednesy v hudobnom „podmaze“ živých kapiel, ktoré by dostali aj cca 15 - minútový priestor na vlastnú prezentáciu. Mali by byť tri: v prvom návrhu  100 múch /Adel/, Pacora Trio a Ľubo Šamo projekt.

Názov: Hudba mladých
Anotácia: verejná nahrávka (koncert v rámci festivalu Banskobystrická hudobná jar). Orchester Cammerata Novisoliensis a sólisti. Koncert v spolupráci s Akadémiou umení BB, ktorá oslavuje 25.výročie vzniku.
Miesto: Historická radnica BB
Termín: 12.3.2017


***
Názov: Hudba mladých
Anotácia: verejná nahrávka (koncert v rámci festivalu Banskobystrická hudobná jar). Koncert poslucháča Konzervatória J.L.Bellu v BB Dávida Bílka (gitara).
Miesto: Historická radnica BB.
Termín: 17.5.2017


***
Názov: Koncert BB-dixieland band Jozefa Karvaša
Anotácia: verejná nahrávka koncertu medzinárodného festivalu United Europe Jazz fest. Koncert BB-dixieland band Jozefa Karvaša.
Miesto: Námestie SNP BB.
Termín: 29.4.2017 popoludní
.

***

Názov: Musica vocalis
Anotácia: verejná nahrávka relácie Musica vocalis: v spolupráci s Mestom BB. Galakoncert festivalu zborového spevu Viliama Figuša Bystrého.
Miesto: Robotnícky dom BB
Termín: 11.11.2017


*******

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame