Výstup na Lomnický štít

Výstup na Lomnický štít

 V týždni od pondelka do piatka 29.8. – 2.9. sme vám priniesli sériu rozhovor a reportáží z výstupu na Lomnický štít.

Lomnicky stit I Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Počas rozhlasových prázdninových výstupov na tatranské štíty sme už boli na najvyššom končiari - na Gerlachu; aj na treťom a štvrtom v poradí – na Ľadovom a Pyšnom štíte. Ale ešte nám chýba druhý najvyšší končiar, jeden z najznámejších: Lomnický štít. Práve to je cieľom tejto prechádzky. Jozef Janiga zo Spolku horských vodcov Vysoké Tatry zobral hore Sylviu Hoffmannovú:

Lomnicky stit II Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Tieto prázdniny ste spolu s nami vystupovali na tatranské štíty, kde nás vždy zaviedol jeden z horských vodcov. Máme tu posledný prázdninový týždeň a posledný výstup. Smerujeme na Lomnický štít, druhý najvyšší vrchol Vysokých Tatier. Bola tam Sylvia Hoffmannová:

Lomnicky stit III Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Lomnický štít je vo Vysokých Tatrách druhým najvyšším, oproti Gerlachu má len o 20 výškových metrov menej. A predsa je výstup naň najľahší, teda relatívne; ťažšie cesty však necháme na skúsených horolezcov. Sylvia Hoffmannová začala výstup v Lomnickom sedle, do ktorého sa dá pohodlne dostať lanovkou z Tatranskej Lomnice a potom zo Skalnatého plesa sedačkou. S Jozefom Janigom zo Spolku horských vodcov Vysoké Tatry sa ešte chvíľu preplietali po značkovanom chodníku pomedzi ľudí, v sedle však väčšina z nich odbočila iným smerom. Naša dvojica ich pozorovala už z výšky:

Lomnicky stit IV Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Výstup na Lomnický štít z Lomnického sedla je pohodlný – ak ho porovnáme s výstupmi na iné štíty, kde nevedie značkovaný chodník. Po prvé: netreba skoro vstávať, pretože do sedla dostaneme lanovkou a tak musíme počkať, kým ráno začne premávať. Po druhé: samotný výstup trvá asi 2 hodiny a ak by sme nevládali zísť potom dole, môžeme sa zviesť. Po tretie: nemusíte si brať do batohu veľa vody a jedla, keby niečo chýbalo, na vrchole si možno doplniť zásoby. Sylvia Hoffmannová kráčala na Lomnický štít s Jozefom Janigom zo Spolku horských vodcov Vysoké Tatry, na viacerých úsekoch sa chytali reťazí. A hovorili o miestach, cez ktoré prechádzali:

Lomnicky stit V Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Ešte jedna informácia: Pri trase z Lomnického sedla smerom hore zdoláte prevýšenie niečo cez 440 metrov.


Galéria

1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg 6.jpg 7.jpg 8.jpg 9.jpg 10.jpg 11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame