Starými uličkami: V pamätnej izbe Mateja Bela v Očovej

Starými uličkami: V pamätnej izbe Mateja Bela v Očovej

 Veľká ozdoba Uhorska – takto označovali súčasníci Mateja Bela, ktorý sa narodil v roku 1684 v Očovej na Podpoľaní. Bol to slovenský polyhistor, encyklopedista, pedagóg, evanjelický kazateľ, priekopník slovenského osvietenstva a jeden z najvýznamnejších európskych vedcov 18. storočia. V jeho rodnej obci je po ňom pomenovaná základná škola a pred ňou nájdete bronzovú sochu tohto učenca od akademického sochára Jána Kulicha. Odhalili ju v roku 1984 pri príležitosti trojstého výročia Belovho narodenia. Presne vtedy otvorili v Očovej aj jeho pamätnú izbu. My sa tam teraz vyberieme s Katarínou Kovačechovou a literárnou múzejníčkou Janou Borguľovou.

Uličky Očová Matej Bel I Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes sme vás v rubrike Starými uličkami pozvali do Očovej na Podpoľaní – do obce, ktorá sa môže pochváliť nielen krásnym folklórom, tradíciami, výšivkami a piesňami... Očovčania sú právom hrdí aj na svojich rodákov. Minulý týždeň sme spomínali na básnika Jána Poničana, na rodinu Pilárikovcov a Jána Berkyho Mrenicu. Dnes hovoríme o Veľkej ozdobe Uhorska – teda o najvýznamnejšom očovskom rodákovi Matejovi Belovi Funtíkovi.  Poďme teraz opäť do jeho pamätnej izby – s literárnou múzejníčkou Janou Borguľovou a redaktorkou Katarínou Kovačechovou.

Uličky Očová Matej Bel II Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


O týždeň sa v rubrike Starými uličkami presunieme z Podpoľania do Turca. Konkrétne do bývalého mestečka Sučany. Spomínať budeme na tamojšieho významného rodáka Ďurka Langsfelda.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame