Hnedouhoľné baníctvo v okolí Veľkého Krtíša

Hnedouhoľné baníctvo v okolí Veľkého Krtíša

Banícka éra sa po vyše 70-ich rokoch skončila aj vo Veľkom Krtíši. Kedysi v tamojšej bani pracovalo takmer dvetisíc baníkov a ročne vyťažili milión ton uhlia. Ťažba sa tam definitívne zastavila v roku 2015. Zanietený kolektív autorov sa rozhodol, že pamiatkou na toto obdobie bude monografia hnedouhoľného baníctva v okolí Krtíša. Viac sa dozviete od Klaudie Urdovej.

Monografia hnedouholného baníctva vo Veľkom Krtíši Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hlavný autor a zostavovateľ monografie hnedouhoľného baníctva v okolí Veľkého Krtíša je slovenský geograf Pavel Hronček. Od roku 2009 do roku 2013 spolupracoval na výskume predmetného regiónu s banským historikom Ivanom Herčkom.

Monografia prináša všeobecné dejiny ťažby uhlia, ale dozvieme sa mnoho aj o histórií podzemia alebo o vývoji techniky ťažby. Vysvetľuje predseda občianskeho združenia Priatelia histórie Novohradu Mišo Šesták.

Kniha podrobne opisuje vznik, ale aj zánik banskej činnosti v tejto časti Novohradu. Cieľom monografie je podľa autorov zachovať hmotné i nehmotné kultúrne dedičstvo aj pre nasledujúce generácie, ktoré sa v regióne Veľkého Krtíša pomaly, ale iste vytrácajú.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame