150 rokov organizovanej turistiky na území Slovenska

150 rokov organizovanej turistiky na území Slovenska

Začiatky vodcovskej služby

Tento rok si pripomíname 150 rokov od založenia Uhorského karpatského spolku. Hoci prvý turistický klub vznikol v Banskej Štiavnici o 13 rokov skôr, až Uhorský karpatský spolok sa považuje za zrod organizovanej turistiky na našom území, keďže mal väčšiu pôsobnosť. Jeho plány boli smelé: rozvíjať turistiku a sprístupňovanie hôr v mnohých smeroch. Keďže spolok vznikol pod Vysokými Tatrami, prirodzene sa vynorila aj potreba organizovanej vodcovskej činnosti. Neoficiálni vodcovia fungovali v Tatrách už skôr – ako Sylvii Hoffmannovej povedala Ingrid Janigová z popradského pracoviska Štátneho archívu Prešov.

Uhorsky karpatsky spolok - vodcovia Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


To už dnes neexistuje – ak idete na túru s horským vodcom, nečakajte, že vám batoh niekto ponesie. Ale samotná profesia je tu stále: súčasní horskí vodcovia musia prejsť náročným školením a skúškami v rámci Medzinárodnej federácie asociácií horských vodcov.

Začiatky záchrannej služby

V rámci spolku začali v Tatrách fungovať oficiálni horskí vodcovia. V podstate to boli aj prví horskí záchranári. Na začiatky záchrannej služby sa Sylvia Hoffmannová pýtala pracovníčky Štátneho archívu v Prešove, pracoviska Poprad – Ingrid Janigovej.

Uhrosky karpatsky spolok - zachranna sluzba Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


ilu. foto: 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame