Ochrana vody, preľudnenie planéty, plytvanie jedlom...

Ochrana vody, preľudnenie planéty, plytvanie jedlom...

Trienále Ekoplagátu sa uskutočňuje od roku 1978

Ochrana vody, druhovej diverzity, problematika jadrovej energie, preľudnenie planéty, plytvanie jedlom – náhľad do mnohých aspektov ochrany životného prostredia ponúka výstava súťažnej prehliadky Ekoplagát 2023. Je to výber z Medzinárodnej súťažnej prehliadky, ktorej usporiadateľom je Správa Národného parku Malá Fatra. Repríza výstavy si našla svojich návštevníkov aj v Kysuckej galérii v Oščadnici, v súčasnosti si ju môžete pozrieť už len na internete. S kurátorkou Zuzanou Sýkorovou sa nad umeleckou skratkou niektorých diel zamyslela Janka Grajciarová.

Ekoplagat 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Keď vypneme elektrinu, začína sa život, alebo zajac v maskáčovom oblečení, ktorý bojuje o prežitie v lese. Aj to sú grafické skratky, ktoré môžete nájsť na ekoplagátoch umelcov z celého sveta. Ponúkame vám malú ochutnávku, ak s nami pomyselne vystúpite po schodoch do podkrovia kaštieľa v Oščadnici, kde sídli Kysucká galéria. Návštevníci si tam donedávna mohli pozrieť víťaznú kolekciu 16. ročníka súťaže Ekoplagát. Tieto diela sú aktuálne prístupné už len na internete, a tak si na virtuálnej výstave ušetríte skutočný výstup po schodoch, aký absolvovala Janka Grajciarová spolu s galerijnou pedagogičkou Erikou Šuranskou a kurátorkou Zuzanou Sýkorovou.

Ekoplagat 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Prehliadku zrekonštruovaného kaštieľa v Oščadnici a stálych expozícii môžete začať aj v kaštieľskom lesoparku. Je tam exteriérová výstava plastík z pieskovca – výsledkov sympózií, ktoré galéria organizovala v uplynulých rokoch.

ilu. foto: FB/ Ekoplagát

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame