Jedlo niekedy nemusí znamenať len pôžitok. V pokrmoch sa často skrývajú pôvodcovia najrôznejších ochorení. A tak pri maškrtení na zmrzline či pochutnávaní si na grilovanom kuriatku s majonézovým šalátom otvárame baktériám a vírusom bránu do nášho organizmu. Aké sú najčastejšie potravinové nákazy, prečo nás ohrozujú najmä v lete a aké zásady by sme mali dodržiavať pri varení a skladovaní potravín v tomto období, zisťovala v Regionálnom úrade verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Janka Mesiariková. Odpovedala jej Viera Morihladková– z odboru epidemiológie.
Potravinove nakazy I
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Kým za prvý polrok minulého roka ochorelo na salmonelózu 1 716 ľudí, do konca júna tohto roka nahlásili slovenskí hygienici už 2 410 prípadov. Salmonelóza je najčastejšou potravinovou nástrahou, ktorá nás ohrozuje najmä v letnom období. Pretože v horúcich letných dňoch potraviny podliehajú skaze rýchlejšie ako v zime, mali by sme venovať dostatočnú pozornosť nielen ich skladovaniu a príprave, ale v rámci prevencie aj osobnej hygiene. V rozhovore s Jankou Mesiarikovou to zdôraznila Viera Morihladková z odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.
Potravinove nakazy II
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.