VEĽKONOČNÉ VYSIELANIE RÁDIA REGINA STRED

VEĽKONOČNÉ VYSIELANIE RÁDIA REGINA STRED

 10.4.2020
Veľký piatok

 
Rádiobudík, Štvorlístok
Poslucháči Rádia Regina Stred si pri počúvaní sviatočného prúdového vysielania na Veľký piatok môžu oddýchnuť nielen pri duchovných témach. Okrem iného poodkryjeme zákulisie práce kostolníčky v Hlbokom nad Váhom. Tiež zaostríme na extrémy pôstu. Na turistiku sa vyberieme k jedinečnému drevenému krížu nad Telgártom. Vincentína Pavla Nogu sa opýtame na Veľký piatok v rímskokatolíckej cirkvi na Slovensku, ale aj na misiách v chudobných krajinách.
 
Slovo žije, akoby nebolo
Pásmo esejí Ivana Kadlečíka. Účinkujú: Ján Kožuch a Nela
Valentová.  Premiéra 2004. Vysielame o 12.30 hod.
 
Náš Jeruzalem, naša Golgota
od Spišskej Kapituly na Sivú Bradu

Aj na Slovensku máme Jeruzalem, teda krajinu, v ktorej kedysi dávno ľudia umiestnili kaplnky tak, aby pripomínali dôležité body posledných dní Ježiša. Nájdeme tam palác Herodesa, Pilátovu pevnosť, krížovú cestu či Golgotu. S Reginou Stred sa tak poslucháči prejdú Jeruzalemom na Slovensku. Spája v sebe krásu krajiny aj duchovné posolstvo. Sprevádzať nás budú archivár Spišského biskupstva Vladimír Olejník a turista a značkár Ernest Rusnák. Vysielame o 13.05 hod.
 
Na linke Sládkovič
Rok 2020 predstavuje 200. výročie od narodenia jednej z najväčších osobností slovenských dejín – Andreja Sládkoviča. Autor Maríny či Detvana je bytostne spätý so stredným Slovenskom, zároveň však s veľkopiatkovou témou náročnej životnej cesty, keďže nemal vždy na ružiach ustlané. Rozhlasové pásmo Na linke Sládkovič pozýva poslucháčov vybrať sa po stopách Andreja Sládkoviča, z pohľadu laika mapovať jeho cestu, odhaľovať súvislosti či zaujímavosti života a diela legendárneho básnika. Premiéru pásma pozývame počúvať o 14.05. hod.
 
Prečo básnici radi píšu o smrti
Rozhovor o básnikoch, o tvorbe, o téme smrti v poézii. Účinkujú: Peter Staríček, Ondrej Kalamár, Juraj Kuniak, moderátor: Egon Tomajko. Vysielací čas 15.00-16.00 hod.
 
 
Zahrajte mi túto ..... Balady 
Hudobnoslovná relácia zostavená z piesní z   repertoáru spevákov ľudových piesní zo stredného Slovenska-  Anny  Hulejovej, Milana Križa,  Igora Danihela, Slávky Horváthovej, Jozefa Faška   a ďalších. 
 
11.4.2020
Biela sobota  

 
Divé labute
Pôvodná rozhlasová rozprávka Jany Bodnárovej inšpirovaná textom
Hansa Christiana  Andersena nás vovedie do sna malej Adky, ktorá sa   ocitne pri zázračnom jazere. Stretáva rôzne zvieratá, pre ktorých je práve ona votrelcom v ich tajuplnom svete. Adka musí pochopiť  cenu priateľstva, života i dôležitosť rešpektovania odlišnosti všetkých živých tvorov. Počúvajte od 8.00 hod.
 
Štvorlístok
Biela sobota bude v tradičnom sobotnom Štvorlístku aj o tradičnej slovenskej veľkonočnej kuchyni, o čom porozpráva ako hosť v štúdiu šéfkuchár Peter Kulhány. Odskočíme si porovnať domáce so zahraničných do ukrajinskej kuchyne. A chýbať nebude ani veľkonočný recept či dobrý tip na potulky stredným Slovenskom. 
 
Klenotnica ľudovej hudby
Rozprávanie o tom ako vnímajú Veľkonočné sviatky speváci ľudových piesní, ich spomienky na prežívanie sviatkov  kedysi a piesne z repertoáru  Anny Jakubíkovej z Hrochote, Juraja Matiáša z Plachtiniec,  Juraja Jakubíka z Hvozdnice,  Mariána Čupku zo Šumiaca, či  inštrumentalistu Karola Kočíka. Premiéra: 15.05 – 16.00 hod.
 
Postavte na tejto hore kríž!
Pásmo o najmladšom pútnickom mieste na
Slovensku. Nachádza sa na vrchu Butkov, čo je známy zdroj vápenca pre cementárne
Ladce. Vysielame o 16.00 hod.
 
12.4.2020
Veľkonočná nedeľa

 
Toňa Revajová: Rok Sivka Ohniváka
Premiéra rozprávkovej hry

Od 9.05 do 10.00 hod. Slávnostná sv. omša
priamy prenos z Kaplnky Cyrila a Metoda v Bratislave
 
Po stopách potoka Drevenica

jarné sviatočné pásmo zo života dedín odkiaľ preteká potok Drevenica (okres Z. Moravce) s povesťami, mýtmi i skutočnými zážitkami. Vysielame od  17.05 hod. 
 
Ešte jedno jubilejné
rozprávanie Milana Lasicu o textoch piesní. 19.00-20.00
 
 
13.4.2020
Veľkonočný pondelok  

Veľkonočný pondelok s Reginou Stred bude suchý aj mokrý, veselý aj dôstojný a regionálne pestrý. Naživo sa prihlásime aj z obce Hrnčiarska Ves, ktorá vznikla spojením dvoch obcí
Suchá a Pondelok. Dozvieme sa tak, či býva Veľkonočný pondelok v Pondelku a Suchej dostatočne mokrý, a že či od Soboty po Pondelok nie sú skutočne tri dni, ale sotva tridsať minút. Hovoriť budeme aj o regionálnych rozdieloch vo veľkonočných zvykoch, tiež o veľkonočných ekotipoch mladých, o sviatočnej psychohygiene, ale opýtame sa aj na svetové kraslice, ktoré vznikajú v Hornej Lehote.
 
08.05-09.00  
Božena Čahojová-Bernátová: O zlatom zrnku

Rozprávková hra. Premiéra!
 
Uršula Kovalyk: Kúpeľňa.
Poviedka oceňovanej autorky, číta  Renáta Rundová
12.30 hod.
 
Boris Lilov: Nápadník
Poviedka pre dve postavy. Účinkujú: Radoslav Kuric a Silvia Donová.
15.05 hod.
 
Zahrajte mi túto!  Chodíme, chodíme hore po dedine ....
Hudobnoslovné pásmo zostavené z  rozprávania a spomienok  spevákov ľudových piesní a členov folklórnych súborov a skupín  na podoby veľkonočných obchôdzok spojených s oblievaním a šibaním dievčat na strednom Slovensku a o príprave kraslíc. Vysielame 16.05 – 17.00  hod.
 
 
Rodáci: Alojz Štróbl
Rodák z Kráľovej Lehoty patrí medzi popredných sochárov
prelomu 19. a 20. storočia v strednej Európe. O Alojzovi Štróblovi porozpráva kunsthistorička, prejdeme sa po jeho rodnom dome v K. Lehote i okolo sôch pri Poľovníckom zámočku v Topoľčiankach
17.30 hod.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame