Vianočná ponuka Rádia Regina Stred

Vianočná ponuka Rádia Regina Stred
Aj tento rok vám Rádio Regina Stred prináša bohatú nádielku sviatočných programov. Prežite príjemné vianočné sviatky a veselého Silvestra s Reginou Stred.

Zahrajte mi túto

22.12.2020 | 17:00

Rozprávanie o zvykoch počas adventu v hontianskej obci Sebechleby - hľadanie prístrešku pre svätú rodinu a v obci Hvozdnica na Považí s Evou Kempovou z folklórnej skupiny Geľovianka zo Sebechlieb a Jurajom Jakubíkom z folklórnej skupiny Javorníček z Hvozdnice a Štiavnika. Zaznejú aj koledy a vinše v podaní Gajdošskej ľudovej hudby Beskyd, folklórnych skupín Javorníček z Hvozdnice a Dobrona z Dobrej Nivy, súborov Podpoľanec z Detvy a Vepor z Klenovca, Vrchárok z Kysúc a ľudovej hudby Jedľovina, ukážky z vystúpenia na verejných nahrávkach vianočných koncertov, ktoré banskobystrické štúdio uviedlo počas predchádzajúcich rokov v Evanjelickom kostole v Banskej Bystrici.


huslista.jpg


Vianoce v zdravom tele

23. 12. 2020 | 15:05

Iný pohľad na bohaté vianočné stoly ponúknu: Miroslava Valigurská, výživová špecialistka; Matúš Kucbel, psychológ, informácie o našich tradíciách a zdraví v minulosti nám prinesie etnologička Zuzana Drugová. Priestor dostane aj poslucháčska realita o stravovaní sa na Vianoce.


Zahrajte mi túto

23.12.2020 | 16.05

V predvečer tohtoročných vianočných sviatkov sa relácia Zahrajte mi túto bude niesť už vo vianočnom tóne. Ponúkneme krátke rozprávanie o vianočných zvykoch v Honte a na Kysuciach v podaní folkloristu Juraja Maťiáša a Heleny Zahradníkovej, ale aj koledy a vianočné piesne z repertoáru folklórnych kolektívov, účinkujúcich na vianočných folklórnych koncertoch z produkcie banskobystrického rozhlasového štúdia. Zaznejú ukážky z vystúpenia - ľudovej hudby súrodencov Vavrekovcov z Liesku, folklórnej skupiny Bažalička z Plachtiniec a Príbeliec, Heleny Zahradníkovej a ľudovej hudby pod vedením Mareka Krištofíka, Terchovskej muziky Pupov, ale aj hostí z Moravy - Horňáckej cimbalovej muziky Petra Mičky.


Šťastie, zdravie pokoj svätý vinšujeme vám

24.12.2020 | 16.00

Stalo sa už tradíciou, že na Štedrý večer na Rádiu Regina stred ponúkame našim poslucháčom zostrih z vianočného folklórneho koncertu. Koncert s podtitulom Štastie, zdravie, pokoj svätý vinšujeme vám - sme kvôli pandémii nahrávali v tradičnom priestore Evanjelickom kostole v Banskej Bystrici na Lazovnej ulici, ale netradične, bez divákov. Zaznejú však ako aj po iné roky tradičné vianočné koledy, vinše aj vianočné piesne z viacerých rázovitých lokalít stredného Slovenska v podaní Ondreja Seleckého z Hrochote a fujaristu Karola Kočíka, gajdošov manželov Miroslavy a Juraja Dufekovcov z Bojníc, folklórnej skupiny Goral zo Suchej Hory, folklórnej skupiny Rozmarín z Pliešoviec a ženská spevácka skupina z Vajčovskej doliny a Muzikanti z Vajčova.


vianočný kontúr.jpg


Názov relácie: Hľadá sa dobrý človek ll.

25. 12. 2020 | 15:04

Oveľa viac ako kedykoľvek predtým sme všetci spolu na jednej lodi. Zdravie a ľudia, ktorí sú ochotní nezištne pomôcť sa dostali konečne na prvé miesto. Naša poslucháčska anketa Hľadá sa dobrý človek vstupuje do svojho druhého ročníka a tipy poslucháčov na rozhlasové ocenenie "Dobrý človek" nás zavedú do rôznych oblastí života, zoznámia nás s ľuďmi, ktorí šíria ľudskosť, zanedbávanú slušnosť a vianočný pocit dobra po celý rok.


Klenotnica ľudovej hudby - Daj Boh šťastia tejto zemi

26.12.2020 | 5:00

Druhá časť zostrihu vianočného koncertu Daj Boh šťastia tejto zemi, uvedeného v Evanjelickom kostole v Banskej Bystrici 13.12.2019. Vianočné piesne, koledy, vinše, aj betlehemská hra z repertoáru detskej folklórnej skupiny Ragačinka z Hrušova, Betlehemcov z Kokavy nad Rimavicou, folklórnej skupiny Hájiček z Chrenovca - Brusna, ľudovej hudby Jána Maka a ženskej speváckej skupiny Trnki, Jaroslava Zápotočného, Slávky Horváthovej -Zápotočnej a ľudovej hudby Trnkári zo Žaškova.


Tuček v jasliach.jpg


Zo Slovenska cez Tajwan do Prahy

28. 12. 2020 | 11:30

Predstavíme životný príbeh Slovenky Janky, ktorá prežila štyri roky na Tajwane, dnes býva so rodinou v Prahe, no nezabúda na svoje rodisko.


Zahrajte mi túto

28.12.2020 | 16.05

Obchôdzky Betlehemskej hry a obchôdzky betlehemcov sú v mnohých lokalitách neodmysliteľnou súčasťou vianočných sviatkov. V okolí Detvy pôsobí niekoľko betlehemských skupín. O tradíciách spojených s chodením Betlehemcov v okolí Detvy, o nácvikoch, rekvizitách, ale aj o určitých rozdieloch porozprávajú aktívni betlehemci Ján Murín- Pivka a Tomáš Dom z folklórnej skupiny Detvani, ale aj mladí pokračovatelia tradícií - Betlehemci z Piešťa neďaleko Detvy Ján Ďurčov, Marek a Andrej Strelcovci, Samko a Šimon Domovci a Ján Bystriansky , v ktorých podaní betlehemskú hru aj uvedieme.


Zahrajte mi túto

29.12.2020 | 16.05

Ján Priechodský z Očovej patrí k vzácnym osobnostiam. Na slovenskej folklórnej scéne zanechal hlbokú stopu. Založil a bol dlhoročným umeleckým vedúcim a choreografom očovských folklórnych kolektívov - detského súboru Poľana, ako aj folklórnej skupiny a súboru Očovan. Formoval viaceré generácie očovských tanečníkov aj spevákov. Autorsky pripravil niekoľko zvykoslovných pásiem a účinkoval aj ako spevák ľudových piesní. Je známy aj ako výrobca nádherne vybíjaných fujár, píšťal, ale aj valašiek. Pri príležitosti životného jubilea uvedieme reláciu venovanú spomienkam. Na jeho pôsobenie budú spomínať jeho priatelia, ako aj očovskí speváci a tanečníci, ktorých formoval - Ján Jamriška, Ján Chabada Chovan, Pavel Holík Ján Hrončiak, Ján Filkor a Karol Kočík.


Zahrajte mi túto

30.12.2020 | 16.05

Predsilvestrovské vydanie relácie Zahrajte mi túto sa bude niesť vo veselom tóne. Z nášho rozhlasového archívu okrem ľudových piesní ponúkneme aj žartovné rozprávanie a úsmevné príbehy v podaní Františka Muchu z Terchovej, Anny Slobodníkovej, Estery Strečkovej a Magdalény Rakytovej s folklórnou skupinou Priechoďan z Priechoda, Jána Valentíka, a Heleny Zahradníkovej zaznamenané na verejných nahrávkach koncertov Hrajteže mi, hrajte, ako aj relácie Zahrajte mi túto z produkcie banskobystrického rozhlasového štúdia.


heligónka.jpg


Zahrajte mi túto | Silvester

31.12.2020 | 15.30

Hovorí sa, že humor je soľou života. V tradičnom prostredí kedysi bývalo veselo na priadkach, čí páračkách, cez fašiangy, no tých príležitostí bolo ďaleko viac. V posledný deň roka ponúkneme zostrih z verejnej nahrávky programu A v tej Detve veselo, uvedeného 18.9.2020 v Kultúrnom dome Andreja Sládkoviča v Detve, ktorý sme venovali žartovnému rozprávaniu a úsmevným príbehom v podaní rozprávačiek z folklórnej skupiny Dobrona z Dobrej Nivy, rozkazovačov z folklórnej skupiny Očovej a ľudových rozprávačov, kmotrovcov Márie Kropáčovej a Juraja Matiáša z folklórnej skupiny Bažalička z Plachtiniec a Príbeliec. Zaznejú piesne v podaní folklórnych skupín Dobrona z Dobrej Nivy a Očovan z Očovej, ľudovej hudby Jara Hazlingera a jej sólistov - Jána Babica, Igora Danihela, Anny Klimovej a Anny Šatanovej, ako aj Kmotier a kmotrov z Detvy


Nový rok a mágia počiatku

1. 1. 2021 | 11:04

Prvotnosti dodnes pripisujeme určitý magický význam. Mnohí veria v sny v prvú noc na novom mieste, želané účinky má priniesť prvý vypadnutý zúbok dieťaťa. Viacerí predpokladajú, že budúcnosť môžu ovplyvniť určitými úkonmi. V minulosti sa verilo, že správaním v deň Nového roka môžu zabezpečiť úspešnosť celého nasledujúceho obdobia. Dôležité bolo, kto vstúpil do domu prvý, aké jedlá sa jedávali, aké činnosti ľudia vykonávali a ako sa správali jeden k druhému, pričom sa neustále pripomínalo: Ako na Nový rok, tak po celý rok.


Zahrajte mi túto

1.1.2020 | 16:05

Vo sviatočnom vydaní obľúbenej relácie okrem novoročných vinšov a ľudových piesní ponúkneme aj poetické a sprievodné slovo v podaní moderátorky Hany Kútikovej.


Za bránou na Hornej

6. 1. 2021 | 15:05

Rozhlasové pásmo „Za bránou na Hornej" približuje - nadväzne na sté výročie narodenia dramatika Petra Karvaša a sté výročie úmrtia Dominika Skuteckého - trpký osud rodín Skuteckých a Karvašovcov. Za bránou vily na Hornej 55 sa rodili významné diela velikána slovenského výtvarného umenia Dominika Skuteckého, ale narodil sa tam aj jeho vnuk Peter Karvaš, majster drámy. Fašistický teror druhej svetovej vojny, diskriminácia či perzekúcie po roku 1968 pohltili aj členov týchto dvoch významných rodín a ovplyvnili tak aj tvorbu Petra Karvaša.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame