Krajiny kníh Egona Tomajka

Krajiny kníh Egona Tomajka

Počas augusta si v Krajine kníh môžete vypočuť výber piatich výnimočných relácií, ktoré sú zároveň spomienkou na nášho knihomila a knihomola Egona Tomajka. Každá z nich iným spôsobom rozkrýva jeho láskyplný vzťah k ľuďom i knihám.


3.8.2022 Dacia Maraini: Vlak poslednej noci

Egon Tomajko neustále sledoval dianie na literárnej scéne, nemal problém vyraziť na otočku na akúkoľvek literárnu udalosť. A ani návštevu úspešnej talianskej autorky Dacie Maraini na Slovensku si nemohol nechať ujsť. Ide o jednu z prvých relácií v cykle Krajina kníh, z roku 2012.

10.8.2022 Walt Whitman: Spev o mne

V Krajine kníh o slovenskom preklade cyklu veršov amerického básnika Walta Whimana sa odráža Egonova láska k poézii. Vytvoril cyklus relácií Poézia naživo, v ktorom takmer desaťročie prinášal básne do klubov a kaviarní v rôznych kútoch Slovenska. A tak vždy, keď vyšla nejaká pozoruhodná zbierka poézie, siahol po nej a predstavil ju poslucháčom a poslucháčkam v našej literárnej polhodinke.

17.8.2022 Antal Szerb: Cesta za mesačného svitu

Jednou z Egonových špecialít bolo zvyšovanie povedomia o tvorbe maďarských autoriek a autorov. K najpozoruhodnejším zjavom maďarskej literatúry 20. storočia patril určite aj Antal Szerb.

24.8.2022 Kornel Földvári o sebe

Starosvetský a láskavý, taký bol Egon Tomajko a taký bol aj jeho humor. Nečudo, že k jeho obľúbeným autorom patril spisovateľ, publicita, veľký ctiteľ humoru a literatúry „pokleslých“ žánrov Kornel Földvári. Ich stretnutie bolo ako inak – srdečné.

31.8.2022 Erik Jakub Groch: Viety

Posledná krajina kníh, ktorú Egon nahral je len potvrdením jeho hlbokého vzťahu k poézii.


Relácie Krajina kníh si môžete vypočuť na Rádiu Regina Stred o 17.30. Jej reprízu vysielame v sobotu o 23.00 a v utorok 2 minúty po polnoci.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame