Dobročský prales

Dobročský prales

 V Rádiu Regina sa teraz vyberieme na exkluzívnu prechádzku, kde sa bežne nedostaneme: Do Národnej prírodnej rezervácie Dobročský prales. Keďže je prísne chránený a nevedie cezeň žiadny značkovaný chodníky, do naozajstnej divočiny sa dá dostať len v sprievode domácich lesníkov alebo pracovníkov štátnej ochrany prírody. Našim sprievodcom bude Ivan Rybár zo Správy Chránenej krajinnej oblasti – Biosférickej rezervácie Poľana. Skupinu, v ktorej bola aj Sylvia Hoffmannová, viedol zo sedla Tlstý javor najprv po náučnom chodníku, ktorý sa končí priamo na hranici pralesa. V partii bol aj Portugalec, ktorý sa predstavil takto:

Dobrocsky prales predstavenie Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Dokázali by ste to zopakovať? Asi nie. Z pochopiteľných príčin dostali turisti pokyn, aby ho volali jednoducho – Nuno. Je doktorandom na Univerzite Mateja Bela a zaujíma sa o cicavce. Stopy jedného zazrel hneď na začiatku prechádzky:

Dobrocsky prales I Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Jedna z najmohutnejších jedlí v Európe kedysi rástla v Dobročskom pralese; bola vysoká 56 metrov - s obvodom kmeňa 690 centimetrov. Dnes je z nej rozpadávajúce sa torzo, ale nie je to len bezcenná masa hnijúceho dreva. Sylvia Hoffmannová mierila k jedli na špeciálnej vychádzke, ktorú pripravila banskobystrická Alliance francaise. Zneli tam rôzne jazyky, aj slovenčina. Po slovensky rozprával napríklad Ivan Rybár zo Správy Chránenej krajinnej oblasti – Biosférickej rezervácie Poľana. Bez neho by záujemcovia museli prechádzku skončiť na hranici pralesa, pri poslednej tabuli náučného chodníka. No vďaka odbornému sprievodu pokračovali:

Dobrocsky prales II Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Význam Dobročského pralesa ocenila aj Rada Európy, keď mu v roku 1998 udelila prestížny Európsky diplom. Je to aj ocenenie obhospodarovania tohto územia; príkladne tam spolupracujú ochranári, lesníci, výskumníci, obec Čierny Balog i občianske združenia. Diplom udeľujú na päť rokov, práve v tomto roku sa oň znovu budeme usilovať.
     Ak by ste chceli absolvovať podobnú túru s Alliance francaise, môžete sa pridať v sobotu 25.3.2017. Nadšenci si naplánovali trasu z Brusna cez Ľubietovskú Vysokú do Ľubietovej. Zraz majú na železničnej stanici v Banskej Bystrici v sobotu o 10,30 hod. (odchod vlaku do Brusna je o 10,36 hod.)

Galéria

1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg 6.jpg 7.jpg 8.jpg 9.jpg 10.jpg 11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame