S nosičmi na chatu pod Rysmi

S nosičmi na chatu pod Rysmi

 V lete sme vám priniesli reportáže z vynášok s vysokohorskými nosičmi. Na záver sme si nechali vynášku na najvyššie položenú chatu: na chatu pod Rysmi.
     Hore sme kráčali s nosičom Kubom Kaczmarekom. Hoci ho už hádam aj môžeme považovať za Tatranca, nie je to našinec, pochádza z poľského mesta Poznaň. Na chatu pod Rysmi však nosí už dlhé roky. Od Popradského plesa s ním išla Sylvia Hoffmannová.

Nosici Rysy I Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Ak niekoho zaujímajú čísla, tak Kuba Kaczmarek toto leto vytvoril nový nosičský rekord chaty: za 7 hodín vyniesol hore 125 kilogramov. Chatár Viktor Beránek to zhodnotil slovami: To už nie je „pán nosič“, to je už „frajer nosič“.
     Teraz sa ocitneme v najťažšom teréne na celej vynáške. Hoci – ako hovorí Kuba - preňho je náročný každý krok, aj na asfaltovej ceste, ktorá vedie od Popradského plesa na odbočku na chodník. Pravidelne totiž berie na chrbát viac ako 100-kilogramové náklady a tak sa musí sústrediť v každom okamihu. 

Nosici Rysy II Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Ak ste niekedy boli v chate pod Rysmi, tak asi len v priestoroch, ktoré slúžia verejnosti: v nocľahárni či v jedálni. V seriáli o práci nosičov a vysokohorských chatách vás teraz zoberieme do zákulisia. Po kuchyni sa rozhliadla Sylvia Hoffmannová a vyrušila pri práci pár domácich.

Nosici Rysy III Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Sylvia Hoffmannová sa chatára Viktora Beránka pýtala aj na históriu chaty:

Nosici Rysy IV Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Nenechajte sa zmýliť, Viktor Beránek hovorí o chate pod Rysmi. Zmienka o Medenej veži odkazuje na legendárny film Martina Hollého z roku 1970. Ak film poznáte, a ak ste boli aj na chate pod Rysmi, tak viete, akú atmosféru mal Viktor Beránek na mysli.

Galéria

1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg 6.jpg 7.jpg 8.jpg 9.jpg 10.jpg 11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg 20.jpg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame