S liptovskými jaskyniarmi v teréne

S liptovskými jaskyniarmi v teréne

 Príroda pod zemou vytvorila nádheru, akú nenájdeme nikde inde. Preto chodíme do jaskýň. Jaskyniari majú na cestu pod zem okrem krásy aj iný dôvod: objavujú priestory, kde ľudská noha ešte nevkročila. Predstavíme ich prácu a pripomenieme si tak Medzinárodný rok jaskýň a krasu.


Jaskyňa pod hradom v Liptovskom Hrádku
Sylvia Hoffmannová našla speleológov pri brale, na ktorom stojí hrad v Liptovskom Hrádku. Jaskyniari tam začali skúmať podzemie asi pred troma rokmi, ale ako hovorí Peter Holúbek, ľudia o tejto jaskyni vedeli už dávno:

S liptovskými jaskyniarmi v teréne I Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Pri vyvieračke pri Čiernom Váhu
Sylvia Hoffmannová zašla so speleológmi aj do doliny Čierneho Váhu. S Michalom Vrbičanom a Petrom Holúbekom zastali pri jazierku s čírou vodou. Ale nie je to obyčajné jazierko:

S liptovskými jaskyniarmi v teréne II Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V Jánskej doline vo vchode jaskyne Viecha
Jánska dolina, to je samá jaskyňa. Práve tam zaviedla trojica speleológov Sylviu Hoffmannovú. Jaskyniari Peter Holúbek, Dušan Jančovič a Ján Vajs sa po krátkom stúpaní dostali pod veľký kamenný portál jaskyne Viecha, o ktorej ľudia vedeli už dávno. Možno veľmi dávno:

S liptovskými jaskyniarmi v teréne III Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V Jánskej doline v jaskyni Samova diera
V nasledujúcich chvíľach sa ocitneme priamo v podzemí Jánskej doliny: Speleológovia Peter Holúbek, Dušan Jančovič a Ján Vajs tam zobrali Sylviu Hoffmannovú. Obliekli sa do kombinéz, na hlavu dali prilby s čelovkami a vplazili sa dovnútra. Vzápätí sa ocitli v tesnom priestore, ktorý sa vo svetle čeloviek ligotal ako striebro:

S liptovskými jaskyniarmi v teréne IV Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V Jánskej doline  pri ponore Štiavnice a vyvieračke Hlbokô
Za podzemné bohatstvo Jánskej doliny v Nízkych Tatrách môže vápenec a voda. Bežný turista si neuvedomí, že keď sa pozerá na potok, tak sa pozerá na zázrak, ktorý vytvára v podzemí krásu. Sylvia Hoffmannová sa s Jánom Vajsom, Dušanom Jančovičom a Petrom Holúbekom zastavila pri takomto zázračnom potoku:

S liptovskými jaskyniarmi v teréne V Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Autor snímok Ján Vajs – čísla snímok 4,5,6,7,8; ostatné S. Hoffmannová

Galéria

1.png 2.png 3.png 4.png 5.png 6.png 7.png 8.png

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame