V bani Salvátor vo Vyšnej Boci

V bani Salvátor vo Vyšnej Boci

Všetko sa to začalo veľkým upratovaním v roku 2011

V zdanlivo odľahlých kútoch Slovenska nájdeme veľa tipov na pekné túry a zážitky. Napríklad Vyšná Boca na liptovskej strane Nízkych Tatier. Leží pod sedlom Čertovica, kadiaľ prechádza frekventovaný turistický chodník, kde sa lyžuje a kadiaľ vedie aj rušná cesta. Takže Čertovicu pozná skoro každý, ale vo Vyšnej Boci určite mnohí z vás neboli. Dôvodom, prečo sa tam zastaviť, je robota nadšencov z občianskeho združenia Salvátor. Sprístupnili tam jednu zo starých štôlní s názvom Salvátor. Práve tam zobral Sylviu Hoffmannovú predseda združenia Peter Flodr. Hneď za vstupom sa štôlňa rozdeľuje na dve vetvy. Okolo je, samozrejme, skala, ale aj drevo.

Stolna Salvator vo Vysnej Boci 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Všetko sa to začalo veľkým upratovaním v roku 2011. Vtedy pán Juraj Tréger vyčistil starý banský portál vo Vyšnej Boci na Liptove od množstva odpadu. Keď zistil, čo môže byť ďalej, začalo sa sprístupňovanie štôlne. Papierovačky i nekonečná práca pod zemou – to všetko trvalo osem a pol roka. Až potom mohli vstúpiť dovnútra návštevníci.

Stolna Salvator vo Vysnej Boci 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Pred štôlňou Salvátor na Vyšnej Boci nájdete upravené okolie so zachyteným minerálnym prameňom, miestom na posedenie i železným drakom. Je to strážca bane, dielo umeleckého kováča Petra Trvalca. V dreveničke, kde vás vybavia prilbami, svetlom a ochrannými prostriedkami, uvidíte aj staré mapy štôlne, banícke náradie a fotografie z podzemia. A ešte poznámka: Ak sa chcete do štôlne pozrieť, treba sa ohlásiť vopred.

Ak si naplánujete výlet do štôlne Salvátor, nezabudnite si zobrať na seba niečo teplejšie – aj keby vonku panovala horúčava, v štôlni je príjemných šiesť-sedem stupňov.

ilu. foto: vysnaboca.sk

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame