Astronomický náučný chodník v Starej Lesnej

Astronomický náučný chodník v Starej Lesnej

Prejdete necelý kilometer, ale zrakom obsiahneme celý vesmír

Keďže troch kráľov viedla k Ježiškovi do Betlehema hviezda, tak práve hviezdy sú hlavnou témou nasledujúcej prechádzky. Bude to síce necelý kilometer, ale zato zrakom obsiahneme celý vesmír. Naozaj, pretože na jednej z tabúľ Astronomického náučného chodníka nájdete aj model celého vesmíru. Chodník sa nachádza pri pracovisku Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied v Starej Lesnej a prevedie nás po ňom vedecký pracovník ústavu Ján Svoreň.

Prvé tri informačné tabule sú pri parkovisku pred hlavnou budovou. Na prvej je Slnko; na jednej z fotografií uvidíte malú modrú bodku v popredí. Ináč celú fotografiu vypĺňa jasná žltá machuľa: slnko, resp. jeho časť, lebo celé sa na snímku nezmestilo.

Astronomicky naucny chodnik Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nás by mali traja králi radi: sme kometárna veľmoc! Aj keď, ako sme počuli, troch mudrcov pravdepodobne do Betlehema neviedla kométa, ale konjunkcia, t.j. veľké priblíženie jasných planét. Našim astronómom prajeme veľa pozoruhodných objavov a vôbec: veľa úspechov. Je to oneskorené želanie k ich narodeninám, keďže v roku 2023 uplynulo 80 rokov od vzniku Astronomického ústavu vo Vysokých Tatrách.

autorka: Sylvia Hoffmannová

foto: Sylvia Hoffmannová

Snímka 1 – Tabuľa pred Astronomickým ústavom SAV v Starej Lesnej vás hneď smeruje na Astronomický náučný chodník. Na každej tabuli nájdete aj šípku, ktorá vás posiela ďalej.

Snímky 2-4 – Informačné tabule náučného chodníka.

Snímky 5-6 – Chodník vedie aj popri pozorovacích objektoch.

Snímka 7 – Informačná tabuľa, na ktorej nájdete model celého vesmíru.

Snímka 8-9 – Hoci chodník meria necelý 1 km a vedie po rovine, predsa sa vám naskytnú výhľady na krajinu.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame