Do hôr na pamätné miesta SNP: Zo Starých Hôr okolo bunkra Mor ho!

Do hôr na pamätné miesta SNP: Zo Starých Hôr okolo bunkra Mor ho!

Dnes vás berieme na túru na miesto, kde sa bojovalo aj slovom

Čo si berieme do hôr na túru? Dobré topánky, niečo na prezlečenie, niečo na jedenie, vodu. Pred 80 rokmi sa chodilo do hôr s inou výbavou – hoci áno: aj strava a voda boli v zime 1944-45 životne dôležité. Podhorské obce pomáhali zásobovať partizánov a vojakov, ktorí po potlačení Slovenského národného povstania bojovali v kopcoch. Dnes vás berieme na túru na miesto, kde sa bojovalo aj slovom. Pokračujeme v sérií turistických reportáží do lokalít, spojených s SNP. Našim sprievodcom bude domáci zo Starých Hôr, člen občianskeho združenia Haliar, ktorý sa v okolitých lesoch vyzná veľmi dobre.

SNP bunker Mor ho Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Túra k bunkru Mor ho! v Starohorských vrchoch sa môže skončiť na rôznych miestach. S Richardom Čillíkom sme si vybrali okruh zo Starých Hôr popri bunkri do sedla Dolný Šturec a potom popri haldách v Richtárovej zase späť do Starých Hôr. Ale po turistických značkách sa môžete dostať až do Banskej Bystrice alebo na Donovaly; to sú dlhšie túry, viac ako 6-hodinové, náš okruh prejdete za niečo cez 4 hodiny. A pre poriadok ešte jedna informácia: huby, ktoré sme našli na strome („pstrene“) sú pečeňovce dubové; po česky pstřeň dubový.

Nahrávky z miest, spojených so Slovenským národným povstaním, pripravujeme pri príležitosti 80. výročia tejto udalosti v spolupráci s Múzeom SNP v Banskej Bystrici.

autorka: Sylvia Hoffmannová

foto: Sylvia Hoffmannová

Snímka 1 - Červená značka zo Starých Hôr vedie najprv po asfaltovej ceste (bezmála 1 hod.), potom prechádza na lesnú cestu.

Snímka 2 – Tu trasa odbočuje z lesnej cesty. Červenú značku na strome (zbadáte ju na fotografii?) ľahko prehliadnete, ale tabuľku so šípkou nie.

Snímky 3-4 – „Pstrene“ teda pečeňovce dubové na jednej strane stromu (snímka č. 3). Keď sme zišli znovu na chodník a pozreli sa za chrbát, vyrazilo nám dych, pretože z druhej strany stromu rástli veľké exempláre. Pre fotografiu sme k tomu stromu vyšli ešte raz, na snímke s pečeňovcami dubovými Richard Čillík.

Snímka 5 – Bunker Mor ho! v Starohorských vrchoch.

Snímky 6-7 – Na informačných tabuliach pri bunkri nájdeme dobové fotografie z čias SNP. A tiež mapu s informáciami.

Snímka 8 – Zo sedla Dolný Šturec schádzame k haldám v Richtárovej.

Snímky 9-12 – Staré banícke haldy v Richtárovej

 

Galéria

Snímka 1.jpg Snímka 2.jpg Snímka 3.jpg Snímka 4.jpg Snímka 5.jpg SNímka 6.jpg Snímka 7.jpg Snímka 8.jpg Snímka 9.jpg Snímka 10.jpg SNímka 11.jpg Snímka 12.jpg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame