Majstrovstvá sveta v skialpinizme veteránov

Majstrovstvá sveta v skialpinizme veteránov

Legendy slovenského skialpinizmu

Tento týždeň vám od pondelka do piatka Janka Grajciarová predstavovala legendy slovenského skialpinizmu a hovorili aj o Majstrovstvá sveta veteránov v skialpinizme, ktoré sa začnú v piatok (31.3.2023) v Nízkych Tatrách – na južnej strane Chopka.

Medzi prvé ženy skialpinistky, ktoré začínali na Slovensku aj ako pretekárky, patrí Anna Pažitná, ktorú možno poznáte skôr ako chatárku na Kamennej chate pod Chopkom. Janka sa s Annou Pažitnou porozprávala o jej prvých lyžiach s voľnou pätkou, ale aj o najväčšom životnom úspechu. A ako sa to celé začalo?

Legendy slovenskeho skialpinizmu - Anna Pazitna Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Cez príbehy pretekárov vám približujeme históriu tohto športu. Na začiatky skialpinistickej éry sa pýtala Janka Grajciarová aj horského záchranára Dušana Triznu z Liptova. A kedy sa začala jeho láska k pohybu na lyžiach vo voľnej prírode?

Legendy slovenskeho skialpinizmu - Dusan Trizna Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Medzi legendy skialpinizmu na Slovensku patrí aj Jana Madajová z Liptova. Janke povedala, že na Liptov prišla z Třinca z Českej Republiky. Študovala na lyžiarskom gymnáziu v Kežmarku, takže zjazdové lyžovanie pre ňu od začiatku nebol problém. Skialpinistické lyžovanie, to je však aj pohyb na stúpacích pásoch do kopca vo voľnom teréne. Aké boli začiatky u Jany Madajovej?

Legendy slovenskeho skialpinizmu - Jana Madajova Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V závere lyžiarskej sezóny prídu pretekať na svahy Nízkych Tatier tí najlepší skialpinisti nad 35 rokov z celého sveta. Majstrovstvá sveta veteránov v skialpinizme budú v piatok 31. marca a v nedeľu 2. apríla v dvoch disciplínach – Vertical a Individual. Janka Grajciarová sa pýtala autora tratí, skialpinistu, ktorý patrí k slovenskej špičke Miroslava Leitnera na účasť Slovákov.

Legendy slovenskeho skialpinizmu - Miroslav Leitner Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Organizátori, dobrovoľníci, poskytovatelia ubytovacích služieb ale aj pracovníci horskej záchrannej služby. Všetci sú už aktívni na Majstrovstvách sveta veteránov v skialpinizme, ktoré sa 31. marca začali na južnej strane Chopka. Dušana Lopušného z horskej záchrannej služby zo strediska Bystrá sa Janka Grajciarová spýtala bezpečnostný profil trate.

Majstrovstva sveta v skialpinizme veteranov Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Na ešte stále zasnežené svahy Chopka vás pozývajú organizátori Majstrovstiev sveta veteránov v skialpinizme v nedeľu. Pretekárov čaká disciplína Individual. Vy môžete prispieť k dobrej atmosfére povzbudzovaním, prípadne sa zabaviť vo fun zóne.

ilu. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame