Ukrajinskí aj ruskí študenti ostali v strachu | 5x1 Téma

Ukrajinskí aj ruskí študenti ostali v strachu | 5x1 Téma

Na Slovensku študujú tisícky ruských a ukrajinských študentov

Po 24. februári tu zostali v neistote a strachu o blízkych. A tiež takpovediac odrezaní od svojich účtov, či možnosti vrátiť sa domov. Postarať sa tak o nich musia univerzity a aj stredné školy.

Sú však aj študenti, ktorí sa v jazykových kurzoch ešte len učia po slovensky, aby boli pripravení na prijímacie skúšky na vysoké školy. Aj jazyková škola Albion v Banskej Bystrici takto zastrešuje študentov z rôznych krajín bývalého Sovietskeho zväzu. Zašla tam Mariana Kovačechová.

ukrajinski a ruskí študenti 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Aj samotná riaditeľka jazykovej školy - Larisa Ianchuk má obavy. Jej rodina a kamaráti žijú totiž v Kyjeve a Odese a sú v priamom ohrození života.

ukrajinskí a ruskí študenti 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Dnes už hovoríme o svete pred vojnou a máme obavy aj o svet po vojne

To, čo si ani len nechceme pripustiť, že by sa mohlo diať na našom území – sa deje rovno za našimi hranicami. Na pozadí vojny spoznávame životné príbehy jednotlivcov.

11.ročný chlapec, ktorý prekročil sám hranice a na rukách mal napísané telefónne číslo. Sirôtky, ktoré evakuovali v poslednej chvíli. To sú príbehy, ktoré nám naháňajú zimomriavky a neveríme, že sa to môže diať v 21. storočí.

Tisícky ruských a ukrajinských študentov na Slovensku, prežívajú hrôzy vojny ešte intenzívnejšie ako my ostatní. Zatiaľ čo oni sú v bezpečí, ich kamaráti a rodiny sú v bunkroch, bez jedla, vody, tepla. Mariana Kovačechová sa o tom rozprávala aj zo študentkami z Ruska a Ukrajiny.

ukrajinskí a ruski študenti 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Spolu sa učia, spolu bývajú, kamarátia sa

Ani po 24.februári sa rusko-ukrajinské priateľstvá študentov nerozpadli. Práve naopak -  každý z nich hovorí vojne hlasné NIE! Nerozumejú tomu, čo sa vlastne deje. Zostali na Slovensku, bez rodín.

Ukrajinci sa boja o život svojich blízkych, Rusi zostali odrezaní od sveta a tiež od financií. Platobné karty im nefungujú. A hlavne – trpia pocitom viny. Svoje nám o celej situácii povedali aj dve kamarátky. Ruska Arina a Ukrajinka Nasťa.

ukrajinskí a ruski študenti 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

A ako študenti zvládajú nápor emócií? Mariana Kovačechová dala priestor Miroslave Brunckovej, psychologickej poradkyni z Poradenského a kariérneho centra Žilinskej univerzity.

ukrajinskí a ruski študenti 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

ilu foto: pexels

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame