S architektmi pri 5 objektoch v Banskej Bystrici | 5x1 Téma

S architektmi pri 5 objektoch v Banskej Bystrici | 5x1 Téma

Architektúra nás obklopuje stále, no nie vždy jej venujeme pozornosť

V cykle 5x1 téma v dňoch 13.6.-17.6. to bolo ináč – porozprávali sme sa s architektmi o piatich stavbách v Banskej Bystrici. S tým prvým sa Sylvia Hoffmannová stretla vo foyer Právnickej fakulty Univerzity Mateja Bela. Architekt Rudolf Bizoň stavbu navrhoval pre iný účel.

Rudolf Bizon Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ako dodáva architekt Rudolf Bizoň, dnes je rád, že jeho stavba stále stojí a slúži. Nie každý autor to o svojom diele môže povedať.

Rekonštrukcia meštianskeho domu na Dolnej ulici

Možno ste sa niekedy zastavili vo vlastnom meste či dedine a všimli ste si detail na dome, okolo ktorého chodíte denne celé roky. A povedali ste si: „To je krásne“. Alebo: „To je škaredé, tá omietka opadáva“.

Avšak bežne si architektúru okolo nás neuvedomujeme, preto sme pripravili cyklus o tom, ako sa rodia alebo opravujú stavby. Teraz bude reč práve o oprave: o rekonštrukcii meštianskeho domu na Dolnej ulici v Banskej Bystrici sa s architektom Dušanom Čupkom rozprávala Sylvia Hoffmannová.

Dusan Cupka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Súčasťou rekonštrukcie bol aj nový prvok: dostavba v zadnej časti domu, ktorá spojila dvorné krídla dvoch susedných domov.

Rekonštrukcia budovy Diecézneho centra

V nasledujúcom rozhovore bude reč o budove Diecézneho centra, ktoré začiatkom tisícročia prešlo rekonštrukciou. Sylvia Hoffmannová sa architekta Jozefa Frtúsa pýtala, ako sa do opravy objektu pustil.

Jozef Frtus Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Rekonštrukcia meštianskeho domu Námestí SNP

Námestie SNP v Banskej Bystrici je jedinečné svojou architektúrou. Domáci neraz vidia, ako si turisti fotografujú to, čo majú Banskobystričania pred očami každý deň. Teraz už môžu obdivovať aj jeden z meštianskych domov, ktorý nedávno prešiel rozsiahlou rekonštrukciou.

V cykle o architektúre pokračujeme rozhovorom, ktorý Sylvia Hoffmannová nahrala priamo na mieste s architektmi Martinom Paulínym a Branislavom Hovorkom.

Pauliny a Hovorka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Dom (NE)kultúry v Banskej Bystrici

Táto stavba už dlhé roky neslúži svojmu účelu a pomaličky chátra. Sylvia Hoffmannová sa pri ňom stretla s predsedom Spolku architektov Slovenska Igorom Teplanom.

Igor Teplan Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Cyklus 5x1 téma o architektúre vznikol v spolupráci s architektom a pracovníkom Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici Rastislavom Udžanom.

Galéria

Snímka 15.jpg Snímka 3.jpg Snímka 6.jpg Snímka 8.jpg Snímka 5.jpg Snímka 11.jpg Snímka 13.jpg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame