Zomrel dlhoročný redaktor RTVS Egon Tomajko

Zomrel dlhoročný redaktor RTVS Egon Tomajko

Vo veku 54 rokov zomrel v sobotu (23. 7.) popoludní v Banskej Bystrici redaktor, moderátor a dramaturg Egon Tomajko. O úmrtí dlhoročného člena redakcií RTVS sme informovali na sociálnej sieti Reginy Stred.

„V týchto chvíľach myslíme predovšetkým na jeho najbližších. Jeho knihami zapratané pracovné miesto v banskobystrickom štúdiu RTVS dnes ostalo bolestivo prázdne. Česť jeho pamiatke,“ napísali Tomajkovi kolegovia.

Egon2.jpg

Rodák z Rožňavy a absolvent Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Prešove pôsobil už na začiatku 90. rokov v programovom centre prevzatých programov Slovenskej televízie štúdia Košice.

Neskôr sa jeho hlas prihováral najmä poslucháčom Rádia Regina, ale aj Rádia Devín. Tomajko sa venoval i lektorskej činnosti, moderoval tiež diskusie so spisovateľmi.

Ako redaktor, dramaturg a moderátor Rádia Regina Stred vytvoril množstvo rozhlasových relácií a fíčrov, predovšetkým z literárnej oblasti. Ako dramaturg pripravoval rozhlasové hry a pásma. Bol tiež autorom cyklu „Poézia na živo“, v ktorom prinášal umenie a rozhlasové vysielanie na netradičné miesta. Podpísaný je tiež pod obľúbeným rozhlasovým seriálom „Čudnopis“, kde pátral po pôvode názvov stredoslovenských obcí.

RTVS si jeho výraznú osobnosť pripomenie v rozhlasovom a televíznom vysielaní viacerými programovými zmenami.

V Rádiu Regina Stred sme v pondelok (25.7.2022) o 17.30 hod. odvysielali reprízu relácie Portréty (o jeho vzťahu ku knihám, o televíznej minulosti a úspešných rozhlasových projektoch v rozhovore s manželkou redaktorkou Gabrielou Tomajkovou).

26.7.2022 reprízou rozhlasovej hry Jána Mikuša: Moje neviditeľné ja (ktorú dramaturgoval a zároveň v nej účinkuje spolu so synom Jakubom). Vysielací čas o 15.00 hod.

V deň poslednej rozlúčky 27.7.2022 si naňho spomenieme vďaka uvedeniu časti cyklu Poézia naživo s podtitulom Nádych a výdych o 11.00 hod.
Rádio Regina Východ zaradí do vysielania v stredu predpoludním o 9.45 hod. v Myšlienkach na dnes jeho zamyslenie Jeden deň.

Celý týždeň si v Rádiu Devín pripomíname obľúbený cyklus Poézia naživo v čase od 15.00 do 16.00 hod. (26.7. Poézia naživo – Vzdialenosti, 27.7. Poézia naživo – Krv básnika, 28.7. Poézia naživo – Krajina v detskej slze, 29.7. Poézia naživo - Ko/z/mické piesne).
27.7.2022 o 21.30 hod. siahneme do archívu a vyberieme jednu z rozhlasových hier z jeho dramaturgie (Timothée de Fombelle: Maják; monodráma je aj hereckým koncertom Mariána Geišberga).

V rubrike Ranné ladenie: Deň, ktorý stál za to... zaradíme 27.7.2022 časť, v ktorej o najdôležitejšom dni vo svojom živote písal a rozprával Egon Tomajko (sugestívne rozprávanie o narodení syna).

Televízna Dvojka zaradí dva krátke autorské dokumenty Egona Tomajka Gemerské fresky (z čias jeho autorského pôsobenia v dokumentárnej tvorbe v košickom televíznom štúdiu).
Dokument o stredovekých nástenných maľbách v Gemeri odvysiela v stredu 27.7.2022 od 16.30 hod.

Posledná rozlúčka s našim vzácnym kolegom Egonom Tomajkom sa uskutoční v stredu 27.7.2022 o 13.00 hod. v kostole Panny Márie, Pomocnice kresťanov, Tatranská 5653/38B, Banská Bystrica – Sásová.



Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame