Deň boja za slobodu a demokraciu

Deň boja za slobodu a demokraciu

Počas sviatočného dňa Rádio Regina Stred ponúkne niekoľko premiérových relácií

K téme sviatku odvysielame o 14:05 hod. fíčer November tvojimi očami. Na život spred Novembra ´89 a po Novembri ´89 sa pozrieme očami ľudí v jednotlivých profesiách. Oblasť žurnalistiky zmapujeme s novinárom, medicíny s lekárom, ekológie s ekológom, stavby s architektom, literatúru s literárnym vedcom, humor s humoristom, školstvo s učiteľom. Na život pred Novembrom a po ňom sa pozrieme aj očami zahraničných Slovákov - emigrantov. Reláciu ukončí pohľad na obdobie pred rokom ´89 a po ňom očami mladých, narodených po Novembri ´89.

O 13:05 hod. sme do vysielania zaradili premiéru z cyklu Hovory z Oravy - Goralská kultúra – zápis do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. Ďalšie pokračovanie cyklu mimoriadnych relácií venovaných kultúrnemu dedičstvu a tradíciám Oravy, ktoré Štúdio RTVS pripravuje v roku 2022 pri príležitosti 65. výročia rozhlasového vysielania z Banskej Bystrice, venujeme zápisu Goralskej kultúry do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. Goralská kultúra, ktorá reprezentuje oblasti Oravy, Spiša, Kysúc, ale aj enklávy na Liptove, Horehroní a v Gemeri, bola do zoznamu výrazných kultúrnych prvkov zapísaná 30. 6. 2021. S rozprávaním o iniciovaní zápisu, zhromažďovaní materiálov dokumentujúcich existenciu prvku a jeho kontinuitu, o procese prípravy na zápis, aktivitách, ktoré občianske združenie Vjecna a obce vyvíjajú na posilnenie povedomia a rozvíjanie kultúrneho dedičstva Goralov, sa podelia iniciátori zápisu Ivan Matis z odboru kultúry Miestneho úradu v Oravskej Polhore a Júlia Šefčíková a Zuzana Brišáková z občianskeho združenia Vjecna. Zaznejú nahrávky goralských ľudových hudieb, najmä z oblasti Oravy.

O 15:05 hod. na vlnách Rádia Regina Stred odznie premiéra relácie 30 rokov Mestského divadla Žilina. Mestské divadlo Žilina oslavuje svoje 30. výročie. Počas jeho spletitých dejín sa v ňom vystriedali generácie tvorivých osobností – hercov, režisérov, výtvarníkov a mnohých iných. Predstavíme osobnosti, ktoré toto divadlo vytvárali a vytvárajú. Prostredníctvom archívnych záznamov pripomenie niektoré z najpútavejších momentov predstavení. Mestské divadlo Žilina sa dnes zameriava na súčasnú domácu a svetovú drámu. O nej a o celkovej vízii na ďalšie roky divadla bude hovoriť jeho súčasné vedenie.

O 15:05 hod. v obľúbenej relácii Zahrajte mi túto!, venovanej ľudovej hudbe a ľudovej kultúre, ponúkneme mimoriadne vydanie a v nej 2. časť zostrihu z verejnej rozhlasovej nahrávky folklórneho koncertu Hrajteže mi, hrajte, uvedeného v banskobystrickej aule Beliana 7. 10. 2022 pri príležitosti 65. výročia rozhlasového vysielania z Banskej Bystrice. Zaznejú piesne z Podpoľania v interpretácii jubilujúcej ľudovej hudby Juraja Pecníka, ktorá dlhodobo patrí k výrazným reprezentantom v oblasti interpretácie hudobného folklóru z Podpoľania. Odznejú v podaní jej sólistov, írečitých spevákov a rozkazovačov – Vladimíra Homolu, Jána Chabadu Chovana, Igora Danihela, Jána Močka, Štefana Tureka a Dievčeniec z Čerína. Keďže banskobystrické štúdio kedysi spájala úzka spolupráca aj s ďalšími štúdiami niekdajšieho Československého rozhlasu, na koncert venovaný výročiu vysielania banskobystrického rozhlasového štúdia boli pozvaní aj hostia z Horňácka, ktoré je subregiónom Slovácka, národopisnej oblasti južnej Moravy juhovýchodne od Brna na hraniciach so Slovenskom. S charakteristickými piesňami sa predstavila Cimbalová muzika Petra Mičky, ktorá sprevádzala aj moravskú rodáčku Veroniku Malatincovú, sólistku BROLNu, ktorá už niekoľko rokov žije na Slovensku.

V predpoludňajšom prúdovom vysielaní RRS od 9:05 hod do 12:00 hod. budeme hovoriť so študentmi, ktorým sa Nežnou revolúciou otvoril svet. Porozprávame sa s tými, ktorí študovali v zahraničí a priniesli si skúsenosti z demokracie iných krajín.

A zistíme, ako by „opravili“ súčasnú spoločnosť...

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame