Vianočné sviatky s Rádiom Regina Stred

Vianočné sviatky s Rádiom Regina Stred

Program Rádia Regina Stred


22.12.2022

15:00-16:00

Martin Rázus: Bača

Hollywoodsky happyend v slovenskej klasike z roku 1935? Romanticky zidealizovaný príbeh slovenského emigranta o ceste za jeho „americkým snom“, to je veršovaný román s názvom Bača Putera. My vám ponúkame rozhlasovú dramatizáciu tejto epickej skladby z pera Martina Rázusa, ktorú pre rozhlas zdramatizoval Michal Príbus a režijne pripravila Viera Weidlerová.


23.12.2022

15:05-16:00

Martin Kukučín: Vianoce na Brači

Počas svojho života trávil Kukučín Vianoce na viacerých miestach zemegule — v rodnej Jasenovej, počas štúdií v Prahe, dokonca i v Južnej Amerike. Jedným z miest, kde strávil časť svojho života je i chorvátsky Brač. Ako mohli vyzerať Vianoce Martina Kukučína ďaleko od rodnej dediny, ilustruje vo svojom vianočnom pásme s príznačným názvom Vianoce na Brači Alojz Čobej.


24.12.2022

9:05-12:00 a 13:00-15:00

Vianočný Štvorlístok

Vo vysielaní sa na Štedrý deň naživo prihlásime z perónu železničnej stanice ale aj z letiska. Dozvieme sa, kam Slováci 24. decembra cestujú ale i to, aké sú Vianoce v hoteli. Objavíme magické čaro vitráží v regiónoch stredného Slovenska. Vyberieme sa do kostolov na Gemeri, Orave, Považí, Ponitrí, Kysuciach a v Turci. Nasadneme aj na sane, aby sme zažili radosti zo snehových vločiek v minulosti a dnes. O snehu porozpráva dokumentarista Pavol Barabáš ale aj horskí záchranári. Veselé Vianoce poslucháčom zaželajú osobnosti stredného Slovenska – herci Daniel Výrostek a René Štúr, ale aj spevák ľudových piesní Juraj Matiaš. Prinesieme príbehy vianočných pesničiek, ktoré sa viažu k strednému Slovensku.

15:04-16:00

Hľadá sa dobrý človek lll.

Prežiť dobrý život znamená žiť pre iných? Alebo najskôr potrebujeme mať vlastnú spokojnosť a radosť a potom môžeme rozdávať aj ostatným? Alebo je dobro len ilúziou ega? V treťom pokračovaní relácie Hľadá sa dobrý človek odpovieme aj na tieto otázky. Možno práve ľudia, ktorých ste vybrali na ocenenie „dobrý človek “ budú dôvodom toho, že opäť uveríme v dobro. V relácii Hľadá sa dobrý človek budeme hovoriť s dobrými ľuďmi, na ktorých ste nás upozornili vy, naši poslucháči .Darčekom Rádia Regina pre Vás pod vianočným stromčekom bude Dobrý pocit a viera ,že dobro je v každom z nás.

17:00-18:00

Daj Boh šťastia tejto zemi (vianočný folklórny koncert)

Koledy, vianočné piesne a vinše z rázovitých lokalít najmä stredného Slovenska z Kysúc, Oravy, Hornej Nitry, Podpoľania, Horehronia, Hontu z repertoáru folklórnych skupín, ľudových hudieb a speváckych skupín. Účinkujú: vokálna skupina SKLO z Bratislavy, Helena Zahradníková a ĽH Fera Pastiríka, ŽSS Trnki a ĽH Jána Maka, ŽSS Marína so sprievodom Jaroslava a Petra Hazlingerovcov, folklórna skupina Hrochoťan z Hrochote, trombitáši a mužská spevácka skupina Hájiček z Chrenovca Brusna sprevádzaná heligonkárom Emilom Trgiňom, FSk Kýčera a ĽH Zázrivá zo Zázrivej, inštrumentalisti FS Sitňan z Banskej Štiavnice, ĽH spod Ľadonhory, Vajčovskí muzikanti, ženské spevácke skupiny Vajčovky a Čuhárky, Spievanky a Milan a Samuel Hájnikovci.


25.12.2022

10:30-11:00

Drevený chlieb

Dramatizované čítanie dvoch próz Mila Urbana, ktoré uvádzame pod spoločným názvom Drevený chlieb, je o spytovaní svedomia. O vôli človeka hľadať cestu k dobru a spravodlivosti, hoci ho pýcha a túžba po peniazoch často vrhajú do klamstva, podvodu a nezriedka i zločinu. Účinkujú: Július Pántik, Gustáv Valach, Elo Romančík, Ján Valentík.

15:00-16:00

Šanca pre príbeh – poetické Vianoce. Spomienka na Egona Tomajka

V rámci projektu Poézia naživo sa počas desaťročnej existencie podarilo pripraviť niekoľko verejných nahrávok, ladených predvianočne, zimne či cielene vianočne. Výber z nich ponúkame v zostrihu z pásiem hudby a slova s podtitulmi Ktosi vo mne spieva /2006/, Kde sa končí čiara života /2009/ a Pomalé veci, ustaté dni /2004/, ako spomienku na nášho zosnulého kolegu a autora cyklu Egona Tomajka.

16:00-17:00

Prvá liga

Rozhlasový dokument Prvá liga života pozýva poslucháča spomaliť a prehodnotiť vnímanie životného času. Deje sa tak na pozadí mozaiky rozhovorov s ľuďmi, ktorým do života vstúpila rakovina, ich rodinných príslušníkov, ale aj tých, ktorí ochotne podávajú pomocnú ruku - fyzioterapeuti, psychológovia, dobrovoľníci, členovia Ligy proti rakovine a ďalší. Ten, komu visí život na vlásku, získava v mnohom iný uhol pohľadu na život, čím sa môže stať silnou motiváciou pre zdravého človeka.

17:00-18:00

Prišli sme k vám na koledu

Zostrih vianočného koncertu z roku 2016. Vianočné piesne a koledy z Horehronia, Liptova, okolia Trenčína, Podpoľania, Čierneho Balogu a Hontu v podaní Veroniky Bodnárikovej, Simony Hulejovej, Dobroslavy Švajdovej, FS Podpoľanec z Detvy, FSk Kýčera z Čierneho Balogu, gajdoša Andreja Babiara a mužskej speváckej skupiny Bažalička z Plachtiniec a Príbeliec.


26.12.2022

13:04-14:00

Hovory z Oravy - plátenníctvo

Trh s plátnom na Slovensku zásobovali najmä domáci vidiecki výrobcovia. Hlavnou oblasťou jeho výroby bol Spiš a po ňom Orava. Na prelome 18. a 19. storočia sa na Orave ročne vyrobilo približne 2,5 milióna metrov plátna. Vykúpený tovar zvážali na spracovanie do skladov v Slanici, Námestove, Ústí nad Oravou, Bobrove či v Kline. Na jeho jarmočný predaj sa za podiel zo zisku najímali miestni roľníci. Počnúc februárom v skupinách odchádzali na obchodné cesty a domov sa vracali až pred Vianocami. Tovar predávali nielen na území Slovensku, ale aj v Chorvátsku, Slavónii, Dalmácii, Zadunajsku, v Palestíne i Egypte. Obce, v ktorých sa ľudia týmto zamestnaním zaoberali, volali biele dediny. Výroba plátna a obchodovanie s ním značne ovplyvňovali život i obyčajovú kultúru v plátenníckych dedinách. Najkrajším obdobím v roku boli pre plátenníkov vianočné sviatky, ktoré mohli prežívať doma

16:05-17:00

Večer v múzeu

Rozprávanie správcu Múzea oravskej dediny v Zuberci Richarda Janoštína o vianočných zvykoch a piesňach z okolia Zuberca, aj o programe Večer v múzeu, uvádzanom od roku 1999 v medzivianočnom a novoročnom období v Múzeu oravskej dediny a v roku 2019 zapísanom do Zoznamu najlepších spôsobov ochrany nehmotného kultúrneho dedičstva na Slovensku. V programe, ktorý už niekoľko rokov pripravuje, účinkuje spolu so svojou manželkou a deťmi, združenými v ľudovej hudbe Janoštínovcov. V relácii odznie aj rozprávanie manželky Markéty, rodáčky z Prahy, o tom ako striedavo prežívajú Vianoce v Prahe u starých rodičov, a na Orave, ako vyzerá ich štedrovečerná večera. V relácii odznejú koledy a vianočné piesne v sprievode sláčikovej muziky, gájd aj v a cappellovom podaní, ale aj ukážka z betlehemskej hry, ktoré sme s ľudovou hudbou Janoštínovcov nahrali v tomto roku 2022.

17:00-18:30

V slovenskom Betleheme

K atmosfére vianočných sviatkov 26. decembra na Dvojke a v Rádiu Regina prispeje záznam z vianočného benefičného programu "V slovenskom betleheme", tento raz z Kostola sv. Ondreja v Štrbe. K zaujímavým a stálym účinkujúcim programu, zostaveného z tradičných vinšov a kolied, budú patriť Kandráčovci /ľudová muzika/, so sólistkou Monikou Kandráčovou. V programe vystúpi aj Otokar Klein a sopranistka Eva Hornyáková. Okrem toho sa predstavia ďalší účinkujúci: Javorová hužva /fujaristi z B. Bystrice Michal Fiľo + 2/, GĽH Beskyd z Oravskej Polhory, FS Štrbän, detský FS Štrbianček, cirkevný zbor pri evanjelickom kostole v Štrbe a cirkevný zbor pri Kostole sv. Ondreja. Program moderuje Ľubomír Bajaník.

20:00-21:00

Kapela hraj

Dychovú hudbu Maguranka z Kanianky tvoria v súčasnosti mladí muzikanti a speváci, ktorí sú pedagógmi, študentmi a absolventmi ZUŠ Bojnice, Konzervatória v Žiline, Akadémie umení v Banskej Bystrici a VŠMU v Bratislave. Jej kapelníkom je známy slovenský hudobný skladateľ a aranžér Jozef Baláž. Kapela nahrala v roku 2013 v poradí desiaty CD-album pod názvom „Krásny čas vianočný“, na ktorom sa nachádza 16 najznámejších slovenských kolied a piesní. A práve nahrávky z tohto albumu dychovej hudby Maguranka zaznejú v štefanskom vydaní relácie Kapela, hraj!

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame