Novoročný program v znamení 30. výročia vzniku Slovenskej republiky

Novoročný program v znamení 30. výročia vzniku Slovenskej republiky

Sviatočný program Rádia Regina Stred

1.1.2023

10:30-12:00

Tridsaťročná

Záznam z verejnej nahrávky slávnostného koncertu k príležitosti 30. výročia vzniku SR. Pripravilo ho Štúdio RTVS Banská Bystrica v spolupráci so Slovenským komorným divadlom Martin. V Národnom dome v Martine účinkovali: Aneta Langerová, Dominika Titková & friends, Jan Svetlan Majerčík, Ondro a kamaráti, Gioia, členovia SKD Martin.

13:00-14:00

Odkazy: Mojej matky reč je krásota

Exkurz do dejín slovenského jazyka prostredníctvom zásadných literárnych pamiatok či textov naprieč storočiami. Premiéra: 24.12.1989.

14:00-15:00

Ako vzniká republika

Slovensko píše novodobé dejiny od 1. januára 1993, keď vznikla Slovenská republika. Relácia ponúkne poslucháčovi odpovede na otázky: Ako sa tvorili štátne symboly SR? Ako sa kreovala štruktúra regionálnej i miestnej samosprávy? Ako sa menila mena, kto navrhol dizajn mincí a bankoviek a kde sa tlačili a razili slovenské peniaze? Ako sa zmenili školské osnovy najmä v predmetoch zemepis a dejepis? Ako sa vznik štátu dotkol zmien v pomenovaniach ulíc a verejných priestranstiev? Čo znamenal vznik SR pre športovcov? Ako rozdelenie ČSFR ovplyvnilo armádu (ČSA) a ako vznikala nová Armáda Slovenskej republiky? V relácii vystúpia aktéri, ktorý udalosti zažili a podieľali sa na vzniku republiky a odborníci na jednotlivé oblasti.

15:05-15:35

Tajomné oriešky slov

Viktor Oravec na literárno - historickej prechádzke v Liptovskom Mikuláši a po Liptove. Sprievodcu robí stredoškolský profesor a básnik Ivan Laučík. Na Liptove je veľa pamätihodností spojených s našou históriou, narodilo sa a žilo tu veľa významných vedcov, literátov, maliarov. Premiéra v roku 1997.

15:35-16:30

Chlapec z vyšného Huštáku

Rozhlasová hra pre mládež o živote a diele Aurela Stodolu, zakladateľa teórie parných a plynových turbín, ktorý vo svojej dobe patril medzi najuznávanejšie vedecké kapacity vo svetovom meradle. Réžia: Ladislav Hyža. Premiéra: 12.05.1990

17:05-18:00

Daj Boh šťastia tejto zemi

Zostrih novoročného koncertu venovaného 30. výročiu vzniku Slovenskej republiky, ktorý sme uviedli 9.12.2022 v Evanjelickom kostole v Banskej Bystrici. Sviatočnosť programu podčiarkne aj poetické slovo z tvorby slovenských básnikov – Milana Rúfusa, Mikuláša Kováča a ďalších v jedinečnej interpretácii Mila Kráľa. Koncert, zostavený z novoročných kolied a vinšov v neopakovateľnej interpretácii vokálnej skupiny Sklo z Bratislavy, Heleny Zahradníkovej, sprevádzanej ľudovou hudbou Fera Pastiríka, folklórnych skupín Hájiček z Chrenovca Brusna a Hrochoťan z Hrochote, ktorá zo svojho repertoáru ponúkne aj piesne evanjelikov spievané počas Starého a Nového roka, ženskej speváckej skupiny Trnki, ktorá zaspieva aj gréckokatolícke novoročné spevy.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame