Veľká noc s Rádiom Regina Stred

Veľká noc s Rádiom Regina Stred

Dominanty veľkonočného vysielania 2023


Veľký piatok (7.4.2023)

5:00-6:00  Hudobné dedičstvo. Ako si ja smutná spievať mám

29.3.2023 sme sa navždy rozlúčili so speváčkou ľudových piesní Annou Klimovou z Detvy. Na vynikajúcu speváčku s citlivou interpretáciou a vedúcu ženskej speváckej skupiny folklórneho súboru Detva Annu Klimovú budeme spomínať aj prostredníctvom relácie z rozhlasového archívu z roku 2018. Annu Klimovú si pripomenieme prostredníctvom jej rozprávaniu o prežívaní pôstu aj o piesňach z jej repertoáru, najmä tých, ktoré si ľudia spievali v ťažkých a bolestných chvíľach.

6:05-8:00 Rádiobudík

Sviatočné ráno prinesie servisné informácie, ale i duchovnú tému. Prvýkrát sa na Veľký piatok v našom vysielaní ozve rozprávanie mladého rehoľníka P. Boržeckého.

10:10-12:00 Veľkonočný Štvorlístok

S mladým rehoľníkom z Misijnej spoločnosti sv. Vincenta de Paul pátrom Patrikom Boržeckým sa zamyslíme nad významom kríža a obety v živote veriacich. Navštívime kaplnku Božieho hrobu v Španej Doline. Mladých ľudí sa opýtame, či je pre nich viera prameňom nádeje. A prinesieme informácie o inscenácii živej Krížovej cesty, ktorá bude na Veľký piatok popoludní v Terchovej.

13:05-14:00 Na púti k hrobu svätého Jakuba

Pomôže viac ako 300 kilometrová púť nájsť spojenie so sebou samým? A aké praktické rady majú pre vás Banskobystričanky, ktoré prešli najstaršiu pútnickú cestu v Španielsku? Vydajte sa s nami pôvodnou cestou z hlavného mesta Astúrie Ovieda do Santiaga de Compostela v Galícii. Po skončení púte už nebudeš ako predtým, hovoria Španieli.

14:05-15:00 Drevené vyrezávané kríže z Podpoľania

Hudobno-slovné pásmo s etnologičkou Annou Ostrihoňovou, ktorá pripravila návrh na zapísanie prvku do Zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska, s remeselníkmi Jozefom Krnáčom z Detvy, Milanom Václavíkom z Detvianskej Huty a Jozefom Ďuricom z Hriňovej, ktorí udržiavajú túto tradíciu a riaditeľkou Podpolianskeho múzea v Detve Renátou Babicovou o krížoch zo zbierkového fondu múzea. Premiéra pásma M. Kubandovej.

15:05-16:00 Jana Juráňová: Čo sa doma navarí

Pôvodná rozhlasová hra prináša sondu do jednej rodiny. Na umelo zinscenovanej oslave treba zlepiť puklinu, ktorá vznikla, keď sa jeden z dvoch dospelých synov stal otcom nemanželského dieťaťa. Základnú dramatickú situáciu tvorí manželská nevera, ktorá zasiahla celú rodinnú bunku a nejakým, hoci nie vždy šťastným spôsobom sa s tým snaží vysporiadať.

16:05-17:00 Zahrajte mi túto

Rozprávanie o ľudových zvykoch počas Veľkého piatka poprelínané poéziou podčiarkujúcou atmosféru dňa a ľudovými piesňami. S moderátorkou Hanou Kútikovou.


Biela sobota (8.4.2023)

09:05-12:00 Veľkonočný Štvorlístok

V sobotnom Štvorlístku vás na Bielu sobotu pozveme na Ploskú. Zastavíme sa na chate pod Borišovom a vystúpime až na Borišov. Ak by vám tipov na turistiku nestačilo, ešte pridáme výstup na Veľký Choč, odkiaľ sú v prípade priaznivého počasia nádherné výhľady - môžete vidieť Babiu horu, Tatry, Liptovskú kotlinu, či Nízke Tatry. Záhradkárom poradíme, akým prácam by sa aktuálne mali venovať v záhrade. O sviatočných témach sa budeme rozprávať s hosťom po 11:00.

15:05-16:00 Klenotnica ľudovej hudby

Drevené vyrezávané kríže z Podpoľania boli zapísané v roku 2017 do Zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. O tradíciách spojených s výrobou drevených vyrezávaných krížov, o exponátoch ktoré sa nachádzajú aj v ďalších oblastiach Slovenska a činnosti Podpolianskeho múzea v Detve porozprávajú etnologička Anna Ostrihoňová z Detvy, vedúca Podpolianskeho múzea Renata Babicová a majstri rezbári Jozef Krnáč z Detvy a Jozef Ďurica z Hriňovej Raticovho vrchu.


Veľkonočná nedeľa (9.4.2023)

06:15-08:00 Ráno s Rádiom Regina Stred

Na veľkonočné ráno v našom vysielaní zaznie sviatočná poézia v podaní Idy Rapaičovej. Spomenieme si na významnú klavírnu pedagogičku Blanku Bázlikovú, zavítame do kurzu pletenia korbáčov a výroby kraslíc a oslovíme Rektora kostola svätej Alžbety Uhorskej v Banskej Bystrici, Mgr. Pavla Nogu.

15:05-16:00 Studnička

Strediskami hrnčiarstva v Novohrade boli obce Halič, Divín, Tuhár, Podrečany, Gregorova Vieska, Tomášovce a Poltár. Koncom 19. storočia pracovalo v Haliči až 60 hrnčiarov. O histórii ale aj súšasnosti tohto remesla sa dozviete v Studničke.


Veľkonočný pondelok (10.4.2023)

05:00-06:00 Veľkonočný pondelok v spomienkach aj v piesňach

Hudobno-slovná relácia, venovaná spomienkam spevákov ľudových piesní a členov folklórnych kolektívov zo stredného Slovenska na atmosféru a podoby Veľkonočného pondelka, na obchôdzky spojené s oblievaním a šibaním dievčat na strednom Slovensku, ale aj o príprave kraslíc. Účinkujú: Anton Pavlovič a Radoslav Orávik z Prečína, Anna Šatanová – okolie Detvy, Juraj Matiáš z Plachtiniec, Mária Patrnčiaková z Terchovej, Helena Zahradníková z Kysúc a Marián Čupka zo Šumiaca, Milan Pastrnák z Batizoviec.

09:05-12:00 Štvorlístok

Na Veľkonočný pondelok vás pokropíme unikátnym Jaloveckým potokom v Liptove, poradíme ako využiť rekreačný príspevok na sviatočných výletoch po Slovensku a na tradičnú oblievačku si zaspomíname aj s legendami folklóru Spod Poľany i Moravskej Javoriny.

13:05-14:00 Spútaná voda

Najväčšia a najobjemnejšia. Taká je Oravská priehrada. Históriu tohto vodného diela prebádame s regionálnym historikom Petrom Hubom. Martin Garek z Ústavu pamäti národa pripomenie okolnosti výstavby súvisiace s nedemokratickými režimami, počas ktorých priehrada vznikala. Pri výstavbe priehrady zatopili niekoľko obcí. Spomienkou na ne sú dva ostrovy. Vtáčí zmapujeme so Šimonom Kertysom z CHKO Horná Orava a Slanický ostrov s riaditeľom Oravskej galérie Michalom Čajkom. V rozhovore s Emíliou Bednárovou zo Slovenskej technickej univerzity sa dozvieme, že Oravská priehrada je aj technickým unikátom a keby sa mala stavať dnes, zrejme by to nešlo hladko. Vypočujte si reláciu Spútaná voda o 70-ročnej Oravskej priehrade.

14:05-15:00 Valaská jar

Premiéra hudobno-slovného pásma zostaveného s využitím zvykoslovných obrazov v podaní folklórnej skupiny Očovan z Očovej. FSk Očovan uviedla v roku 2021 pri príležitosti 85. výročia svojho vzniku zvykoslovné pásmo Valaská jar a s podtitulom V Očovej na Ďura, venované zvykom pri vyháňaní oviec na salaš v Očovej. Vybrané obrazy zvykoslovného pásma nasnímal štáb banskobystrického rozhlasového štúdia s folklórnou skupinou Očovan v januári tohto roku. Pásmo Valaská jar je zostavené z rozprávania autorov programu Karola Kočíka a Pavla Holíka o inšpirácii na vznik pásma, o jeho podobe aj účinkovaní v ňom a popretkávané ukážkami z jednotlivých vybraných obrazov zvykoslovného pásma, stretnutie gazdov pred Ďurom, chodenie baču a valachov po gazdoch, na Ďura pri muzike, s využitím írečitého rozprávania, piesní a hudby.

15:05-16:00 Tereza Oľhová: Posledný permoník

Adaptácia detskej knižky Posledný Permoník zostala verná hlavnej príbehovej linke z rovnomennej knihy. Je to príbeh kamarátstva medzi osemročným Adamom a Permoníkom, ktorého náhodne stretáva v štôlni. Vďaka osemročnému Adamovi sa odváži vyjsť po 500 rokoch medzi ľudí a s prekvapením zisťuje, že namiesto stredovekých mučiarní sú v meste obchody, holičstvo a fitnescentrum a úplne ho očaria súčasné vynálezy. Príbeh odkrýva pomocou povestí aj časť kremnickej histórie.

16:05-17:00 Zahrajte mi túto, naživo!

Premiéra zostrihu z verejnej rozhlasovej nahrávky vo Svätom Antone. Štúdio RTVS v Banskej Bystrici uviedlo pri príležitosti 30. výročia vzniku Slovenskej republiky päť nahrávok relácie Zahrajte mi túto, naživo!. Prvá nahrávka s účinkujúcimi DSS Lúčka zo Svätého Antona, FS Sitňan z Banskej Štiavnice, FSk Baďančanka z Baďana, FSk Prenčovan z Prenčova a ĽH Marcela Berkyho, ako aj heligonkárom Martinom Kminiakom zo Svätého Antona a moderátorom Stanislavom Bartkom, ponúkne piesne z Hontu a spod Sitna z okolia Banskej Štiavnice.

20:05-21:00 Kapela, hraj!

S Vladimírom Strmeňom o veľkonočných zvykoch na Starých Horách v čase jeho detstva. Repríza z roku 2019.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame