Máj s Rádiom Regina Stred

Máj s Rádiom Regina Stred

Dominanty májového vysielania Rádia Regina Stred

1.5.2023

5:00 – 6:00 Hrajteže mi, hrajte

V cykle Klenotnica ľudovej hudby vás pozývame počúvať 1. časť zostrihu z koncertu Hrajteže mi, hrajte, ktorý Štúdio RTVS v Banskej Bystrici pripravilo pri príležitosti 65. výročia rozhlasového vysielania z Banskej Bystrice a uviedlo 7. októbra 2022 v aule Beliana v Banskej Bystrici. Účinkujú: ženská spevácka skupina a ľudová hudba folklórneho súboru Urpín z Banskej Bystrice, ľudová hudba Juraja Pecníka so sólistami Jánom Močkom a Annou Pecníkovou, ľudová hudba Ondreja Hlaváča z Gočova, ženský spevácky súbor Čriepky a ľudová hudba Liptáci z Ružomberka a Horňácka muzika Petra Mičky.

13:05 – 14:00 Hudobné dedičstvo - Medailón etnomuzikológa Bernarda Garaja

Bernard Garaj je významný slovenský etnomuzikológ, špecializujúci sa na výskum slovenských ľudových hudobných nástrojov a nástrojovej hudby a tiež vynikajúci muzikant na viaceré hudobné nástroje. Už niekoľko rokov je predsedom hodnotiacej komisie na súťaži výrobcov ľudových hudobných nástrojov Instrumentum excellens pri Folklórnych slávnostiach pod Poľanou v Detve. Venuje sa aj príprave mladých folkloristov na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. Štúdio RTVS v Banskej Bystrici uvedie v tomto roku 10 relácií cyklu Hudobné dedičstvo, v ktorých budeme s Bernardom Garajom hovoriť o tradičnej hudbe, jej podobe, aj nových štýloch, o výnimočných interpretoch a ďalších témach.

V 1. časti cyklu Hudobné dedičstvo priblížime osobnosť Bernarda Garaja prostredníctvom jeho rozprávanie o rodinných tradíciách v oblasti gajdošskej hry, o vedeckovýskumnej práci, ktorej sa venuje, ale aj o účinkovaní s ľudovou hudbou Ponitran, či spolupráci so Slovenským rozhlasom.

14:05 – 15:00 Lúpež storočia

Nejeden historik nazýva peňažnú reformu roku 1953 lúpežou storočia. Pri výmene peňazí prišli mnohí ľudia o nemalé úspory. Stávalo sa, že ľudia peniaze vyhadzovali z okien, mnohí spáchali samovraždu. Bola peňažná reforma, ktorá bola utajovaná do posledného dňa, nutná? Ak áno, dala sa urobiť ináč? Dozvieme sa od historikov a príbehov ľudí, ktorí si na reformu ešte pamätajú. Redaktor: Michal Várošík.

15:00 – 16:00 Rozhlasová hra Dokonalé dieťa

Rodičia si často prajú, aby ich deti boli dokonalé. Aby si upratovali izbu, vzorne sa učili, boli priateľskí k súrodencom. Čo sa však stane, ak sa toto nejakým zázrakom naozaj stane a ich dieťa sa stane dokonalým?

Réžia: Eva Borušovičová

16:05 – 17:00 Zahrajte mi túto, naživo!

Zostrih z verejnej rozhlasovej nahrávky relácie uvedenej 10. februára 2023 v Spoločenskom dome Družba v Pliešovciach

Štúdio RTVS v Banskej Bystrici uviedlo v tomto roku od 20. januára do 10. marca pri príležitosti 30.- výročia vzniku Slovenskej republiky päť rozhlasových nahrávok relácie Zahrajte mi túto., naživo! z rôznych lokalít stredného Slovenska. Počas sviatočného vysielania 1. mája 2023 vás pozývame vypočuť si zostrih z verejnej rozhlasovej nahrávky relácie, uvedenej 10. februára tohto roku v Spoločenskom dome Družba v Pliešovciach s moderátorkou Hanou Kútikovou. Piesne rázovitého podjavorského kraja zaspievajú speváci a zahrajú muzikanti z folklórnej skupiny Rozmarín z Pliešoviec - ženská aj mužská spevácka skupina a sólisti - Dana Cútová, Ján Velkov, Mária, Žofia a Dorotka Cútové, Eva Luptáková, Veronika Luptáková, sprevádzaní ľudovou hudbou Daniela Bebeja, z folklórnej skupiny Dobrona z Dobrej Nivy, jej ženská aj mužská spevácka skupina s ľudovou hudbou Jána Cúta a fujarista Ján Babiak, ako aj folklórna skupinou Podzámočan z Podzámčoku, so ženskou a mužskou speváckou skupinou a so sprievodom ľudovej hudby, ale aj heligonkárov Milana Nosáľa, Andreja Krahulca a Stanislava Valcharčiaka.


8.5.2023

9:00 - 12:00 Štvorlístok

Druhá svetová vojna v Európe sa oficiálne skončila 8. mája 1945 o 23.01 h. Aj naše predpoludňajšie vysielanie bude patriť spomienkovým slávnostiam. Po 9-tej sa Katarína Košíková naživo prihlási z Múzea SNP v Banskej Bystrici s informáciami o programe pre verejnosť. Zastavíme sa aj v obci Pliešovce ale aj na zvolenskom cintoríne v časti Zlatý potok, kde je pochovaných 17 000 sovietskych a takmer 11 000 rumunských vojakov, ktorí sa v roku 1945 podieľali na oslobodzovaní Slovenska. Skontaktujeme sa Danielom Mališom, ktorý je v Bukurešti a zistíme, ako tento deň vnímajú Slováci žujúci v Rumunsku. Pozrieme sa, ako sviatočný deň trávia v Zázrivej a v ďalších lokalitách stredného Slovenska. A po 11-tej v premiére odvysielame reláciiu“ Vymazané obce“.

11:05 - 12:00 Vymazané obce

V relácii Vymazané obce pôjdeme na miesta, kde ľudia nemohli žiť a pracovať tak, ako chceli. Nielen Horné Opatovce ale aj Kupča, Parížovce, Liptovská Mara, Vydrovo, Kalište či Radvaň patria k trom desiatkam stredoslovenských obcí, ktoré zmizli z mapy. Zasiahli režimy, mocenské súboje, svojvôľa obyvateľov aj živly. Vypočujte si príbehy takmer tridsiatky zaniknutých obcí na strednom Slovensku v relácii Mária Špilbergera - Vymazané obce.

13:05 – 14:00 Hudobné dedičstvo S etnomuzikológom Bernardom Garajom

Významný slovenský etnomuzikológ, špecializujúci sa na výskum slovenských ľudových hudobných nástrojov a nástrojovej hudby a tiež vynikajúci muzikant Bernard Garaj priblíži rôzne prístupy k spracovaniu a interpretácii ľudových piesní a hudby.

16:05 – 17:00 Zahrajte mi túto, naživo!

Zostrih z verejnej rozhlasovej nahrávky relácie uvedenej 3. februára 2023 v Kultúrnom dome v Očovej

Zostrih verejnej rozhlasovej nahrávky cyklu Zahrajte mi túto, naživo!, uvedenej pri príležitosti 30. výročia vzniku Slovenskej republiky, s moderátorom Tomášom Domom a účinkujúcimi fujaristami Karolom Kočíkom a Milanom Ďuricom, heligonkárom Imrichom Kukuliakom z Hriňovej, folklórnou skupinou Očovan z Očovej, jej sólistami Monika Holíkovou, Jánom Chabadom Chovanom, ženskou speváckou skupinou a ľudovou hudbou pod vedením Jaroslava Harazína, dievčenskou speváckou skupinou, rozkazovačmi a ľudovou hudbou folklórneho súboru Hriňovčan z Hriňovej s predníkom Samuelom Sujom a ľudovou hudbou Mirka Trebuľu so sólistkami Teréziou Domovou a Katarínou Trebuľovou.


20.5.2023

15:05 – 16:00 Klenotnica ľudovej hudby : Hrajteže mi, hrajte – 1. časť zostrihu

Štúdio RTVS v Banskej Bystrici uviedlo 21. apríla v aule Beliana prvú tohtoročnú verejnú rozhlasovú nahrávku koncertu cyklu Hrajteže mi, hrajte. Podujatie, venované 30. výročiu vzniku Slovenskej republiky, prinieslo pestrú mozaiku hudobno-speváckych prejavov v interpretácii vynikajúcich aj írečitých interpretov ľudovej hudby z rázovitých oblastí stredného Slovenska. Dramaturgia koncertu vychádzala najmä z hudobných prejavov stredného Slovenska, ktoré boli v priebehu rokov zapísané do Zoznamu kultúrneho nehmotného dedičstva Slovenska, ale aj do svetového Zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva Unesco. Privítali sme spevákov z horehronskej obce Šumiac, ktorí odprezentovali charakteristický horehronský viachlasný spev, rozkazovačov a ľudovú hudbou z Hrochote, ktorí ponúkli tradičné podpolianske rozkazovačky, fujaristu Ondreja Seleckého z Hrochote, Nebeskú muziku z Terchovej, ktorá na podujatí predviedla aj tradičný terchovský štýl, gajdy a goralskú kultúrnu reprezentovala etablovaná Goralská gajdošská ľudová hudba Goluska z Oravskej Polhory. Koncert obohatila aj ľudová hudba Miroslava Dudíka, ktorá na koncerte sprevádzala rodáčku zo Žaškova a sólistku Orchestra ľudových nástrojov v Bratislave Slávku Horváthovú- Zápotočnú. Repríza 27.5.2023 o 5:00 – 6:00.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame