Živé vysielanie z osláv 79. výročia SNP a Deň Ústavy SR

Živé vysielanie z osláv 79. výročia SNP a Deň Ústavy SR

29. 8. 2023 si vo vysielaní Rádia Regina pripomenieme 79. výročie Slovenského národného povstania

V čase 10.00 – 12.00 na vlnách Rádia Regina Stred. Od 11.00 do 12.00 na všetkých troch okruhoch Rádia Regina.

Moderátori živého vysielania Katarína Košíková a Marcel Páleš prinesú priamo z areálu Múzea SNP v Banskej Bystrici rozhovory s viacerými hosťami, ktorí sa zúčastnia na centrálnych oslavách SNP v srdci Slovenska.

Výnimočným hosťom bude veterán – priamy účastník SNP – pán Vladimír Strmeň z Banskej Bystrice, ktorý sa 26. augusta dožíva významného životného jubilea 95 rokov. Stane sa súčasťou vysielania počas celých dvoch hodín, takže bude akýmsi spolumoderátorom a komentátorom. Históriu vypuknutia SNP z 29. 8. 1944, ale aj najnovšie aktuality z Múzea SNP priblíži historik Juraj Lepiš. O vojenskej technike v čase Povstania a v súčasnosti budú hovoriť zástupcovia Klubov vojenskej histórie i Ozbrojených síl SR. Súčasťou vysielania budú aj umelci – hudobníci a speváci, ktorí vystúpia na oslavách SNP v kultúrnom programe – spevák Peter Lipa a René Bošeľa z banskobystrickej kapely Čendéš. O organizácii tohtoročných osláv a programe pre verejnosť bude informovať zástupca riaditeľa Múzea SNP Dalibor Lesník. O význame SNP a jeho odkaze pre súčasnosť povie historik a riaditeľ Múzea SNP Marian Uhrin. Živé vysielanie obohatí aj reportáž z turčianskej obce Sklabiňa, ktorá sa stala súčasťou dôležitých udalostí Slovenského národného povstania v roku 1944.

1. september

Prvého septembra, v niekdajší prvý deň školského roka po prázdninách, odvysielame premiéru voľného pokračovania dokumentu Od abecedy do vesmíru, v ktorom autor ponúkol ročný vývin osobnosti prvákov vybranej triedy základnej školy. V pokračovaní pozoruje tých istých žiakov už ako druhákov, pričom do triedy im pribudli noví žiaci a hneď v úvode sú potrebné aj stretnutia žiakov so školskou psychologičkou. Čím je výnimočný druhý ročník? Čo sa deje s malým človekom, ktorý už vie čítať a písať a spoznáva svet ďalej? Ako sa na svet pozerá osemročný žiak? Po čom túži, čo ho teší a čo nie? Čo sa deje s jeho osobnosťou? Ako to vníma triedna učiteľka, ako vychovávateľka v školskom klube a ako riaditeľ či psychologička? Aký rozvoj dosahujú žiaci prostredníctvom voľnočasových aktivít, ako sú športové krúžky či krúžky v ZUŠ? A ako to celé vnímajú rodičia? Dozviete sa o 15.05 hod v relácii Veľké písmená malou rukou.

V prúdovom vysielaní neopomenieme význam a históriu 1. septembra ako Dňa Ústavy SR.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame