Dominanty veľkonočného vysielania 2021

Dominanty veľkonočného vysielania 2021

Dominanty veľkonočného vysielania Rádia Regina Stred, 2021


Veľkonočné obdobie s Rádiom Regina Stred prináša poslucháčom opäť pestrý program. Už druhý rok vplyvom pandémie prežívame špecifický úvod jari, s čím súvisí aj netradičné trávenie Veľkej noci. Preto aj v tomto duchu sa ponesie veľkonočné vysielanie Rádia Regina Stred, v ktorom nebudú chýbať ani tradície; kolektív banskobystrického štúdia RTVS ale neobíde ani moderné prístupy k tradičným úkonom, akým bude napríklad online veľkonočná šibačka.

Nový mesiac privíta Rádio Regina Stred na Zelený štvrtok v lone veľkofatranskej prírody u prírodovedca Miroslava Sanigu. Poslucháči budú môcť spoznať aj krížovú cestu nad Starým Smokovcom. O význame Zeleného štvrtku v čase pandemického nečasu porozpráva rímskokatolícky kňaz Vladimír Slovák. Ale okrem iného zaznejú aj zaujímavosti o jarnej permakultúre.


2.4.2021 

Veľký piatok má v kresťanskom svete svoje miesto, evanjelici ho vnímajú ako najväčší sviatok. O jeho prežívaní v súčasnom špecifickom období povie viac v Regine Stred evanjelický farár Daniel Koštial. Vysielanie priblíži aj pozoruhodnú špaňodolinskú kaplnku Božieho tela s replikou hrobu Ježiša Krista z Jeruzalema. Pašiové evanjelické Služby Božie zaznejú z Hanušoviec nad Topľou. S gréckokatolíckym kňazom budú môcť poslucháči uvažovať o utrpení a smrti, s ktorou sa v čase pandémie stretávame častejšie. Veľkopiatkový program Reginy Stred vezme poslucháčov aj na kalváriu nad obcou Predajná, svoje duchovné vyznania k Veľkej noci pripoja krajania zo zahraničia, ale reč bude aj o tradičných veľkonočných zvykoch gazdov. Regina Stred okrem iného ponúkne aj zaujímavý tip na čítanie, ktorým bude Denník písaný horami. Pozvánkou do prírody bude aj premiéra relácie Krížom prírodou.


Rozhlasové pásmo Krížom prírodou zavedie poslucháčov medzi seniorov, ktorí desaťročia pôsobili v horskej záchrannej službe. Viacerí z nich stáli pri zrode horskej záchrannej služby na Slovensku, začínali s technikou neporovnateľnou s tou súčasnou a majú za sebou množstvo záchranných príbehov so šťastným koncom, ale aj tých tragických. Ich vzťah k prírode, v ktorej prežili takmer celý život, je špecifický - prešli ju krížom-krážom, ale nachádzali v nej aj symbolické kríže po tragédiách. Aj o tom viac v rozhlasovom pásme Krížom prírodou na Veľký piatok popoludní.

5.00 - 6.00 hod.

Klenotnica ľudovej hudby

Veľkonočné sviatky v spomienkach spevákov ľudových piesní a folkloristov zo stredného Slovenska. Piesne, spomienky a rozprávanie folkloristov z viacerých lokalít stredného Slovenska - Juraj Matiáša z Plachtiniec, Anny Jakubíkovej z Hrochote, Karola Kočíka, Mariána Čupku zo Šumiaca a Juraja Jakubíka z Hvozdnice o prežívaní Veľkonočných sviatkov v ich rodných lokalitách. Nahrávky z repertoáru hostí a folklórnej skupiny Šumiačan zo Šumiaca a folklórnej skupiny Javorníček z Hvozdnice a Štiavnika. Repríza z roku 2020


12.30-13.00 hod.

Oždiansky kaštieľ

Na okraji obce Ožďany v okrese Rimavská Sobota stojí mohutný renesančný kaštieľ postavený v prvej polovici 17. storočia na mieste stredovekého nížinného hradu. Kaštieľ bol rodiskom známej uhorskej šľachtičnej Juliany Géczyovej-Korponaiovej, hlavnej hrdinky slávneho románu Móra Jókaiho Levočská biela pani. Podľa legendy jej telo údajne odpočíva niekde v rozľahlom parku oždianskeho kaštieľa. Kaštieľ však ukrýva aj iné tajomstvá. Za jeho múry vás na Veľký piatok zavedie Katarína Kovačechová s riaditeľkou Gemersko-malohontského múzea Oľgou Bodorovou. Premiéra.


15.05-16.00 hod.

Krížom prírodou

Rozhlasové pásmo Krížom prírodou zavedie poslucháčov medzi seniorov, ktorí desaťročia pôsobili v Horskej záchrannej službe. Viacerí z nich stáli pri zrode Horskej záchrannej služby na Slovensku, začínali s technikou neporovnateľnou s tou súčasnou a majú za sebou množstvo záchranných príbehov so šťastným koncom, ale aj tých tragických. Ich vzťah k prírode, v ktorej prežili takmer celý život, je špecifický - prešli ju krížom-krážom, ale nachádzali v nej aj symbolické kríže po tragédiách. Okrem ich rozprávania zaznejú aj úryvky z Denníka písaného horami. Premiéra pásma Marcela Páleša.


16.05 - 17.00 hod.

Zahrajte mi túto

Zvyky Veľkého piatku na strednom Slovensku. Hudobno-slovná relácia zostavená z rozprávania a spomienok folkloristov a obyvateľov viacerých rázovitých lokalít stredného Slovenska. Autorka Miriam Kubandová. Premiéra.



3.4.2021

15.05 -16.00 hod.

Klenotnica ľudovej hudby

Milan Štesko

Spomienková relácia venovaná folkloristovi a výtvarníkovi, obdivovateľovi ľudovej kultúry a valaskej kultúry s hosťami Karolom Kočíkom, Jánom Palovičom, Ľubomírom Tatarkom a ďalšími. Vysiela Rádio Regina celoplošne. Premiéra.


21.05 -22.00 hod.

Studnička

Škrupina vajíčka je krehká. No pre tvorivých ľudí poskytuje unikátnu plochu na výtvarnú realizáciu tradičných i moderných postupov. Blanku Vaňovú z Banskej Bystrice pred desaťročiami inšpirovali veľkonočné pohľadnice s kraslicami, potom emotívny zážitok ich maľovania pri starodávnom sporáku v kuchyni starej mamy. V súčasnosti patrí medzi špičkové krasličiarky Slovenska. O svojej záľube bude hovoriť v Studničke Marcely Čížovej. Repríza.


4.4.2021

15.05 -16.00 hod.

Studnička

Veľkonočná nedeľa s Rádiom Regina Stred bude aj o odpovediach na otázky, ako prežívajú veľkonočné sviatky naši krajania v srbskej Vojvodine, v Maďarskú, Rumunsku či Amerike, koľko zvykov zo Slovenska si ponechali aj v cudzine, aké nové zvyky prebrali a čo im chýba z domoviny. Viac sa poslucháči dozvedia v hudobno-slovnej relácii Studnička.


5.4.2021 


Veľkonočný pondelok bude v Rádiu Regina Stred aj o moderných krasliciach na našich stoloch, ale aj o tom, ako slovenskú Veľkú noc vnímajú zahraniční študenti. O zvykoch veľkonočného pondelka porozpráva Tatiana Salajová, ale slovo dostanú aj sokoliari, ktorí prezradia, prečo je obdobie Veľkej noci v ich sokoliarskej záľube časom čakania. Z vysielania sa poslucháči dozvedia aj o online veľkonočnej šibačke, o veľkonočných jedlách, sviatočnej turistike pod Kráľovou hoľou, ale aj o krasliciach v Gemersko-malohontskom múzeu či o Veľkej noci folkloristov z Kysúc.


12.15-13.00 hod.

Pozvete nás ďalej? U starého mlyna

Pásmo o minulosti mlynov na strednom Slovensku, o stavbách, dômyselných technológiách, no predovšetkým o ľudských príbehoch od mlynského kolesa. Zaspomíname si na zašlú slávu gemerských mlynov, porozprávame sa s jedným z posledných mlynárskych majstrov z Novej Bane, ale zavítame aj medzi mladých dobrovoľníkov, ktorí opäť vdýchli život mlynom na Oblazoch v Kvačianskej doline. Repríza z roku 2012.


15.05-16.00 hod.

Jarné kvety

Putovanie za vzácnymi aj všednými jarnými kvetmi. Repríza pásma redaktorky Evy Faksovej z roku 2011 pri príležitosti jej životného jubilea.


16.05 - 17.00 hod.

O zvykoch Veľkonočného pondelka

Hudobno-slovná relácia o zvykoch počas Veľkonočného Pondelka na strednom Slovensku - v Liptovských Sliačoch, Hrochoti a ďalších rázovitých obciach a v spomienkach obľúbených interpretov ľudovej hudby. Autorka: Miriam Kubandová. Premiéra.



Prajeme príjemné počúvanie!
Vaše Rádio Regina Stred

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame