Vo vlnárskej manufaktúre v Senohrade

Vo vlnárskej manufaktúre v Senohrade

Veľká časť ovčej vlny je nevyužitá a treba to zmeniť

Od detskej vaničky, v ktorej prali ovčiu vlnu sa dostali k malej manufaktúre, kde dokážu spracovať surovú vlnu, ktorú chovatelia získajú pri strihaní oviec. Ovcu však treba ostrihať tak, aby sa vlna dala spracovať, aj to vás v Senohrade vedia naučiť. Spoluzakladateľka manufaktúry na spracovanie vlny Martina Vozárová vnímala, že veľká časť ovčej vlny je nevyužitá a treba to zmeniť. Jej príbeh sa začal, keď sa spolu s manželom presťahovali do Senohradu.

Spracovanie ovcej vlny 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Už ste určite počuli o tom, že známe „Ovečka ovečka trojaký úžitok“ už tak celkom neplatí. Veľa ovčej vlny na Slovensku nenájde svoje využitie. Sú však nadšenci, ktorí sa pustili do jej spracovania a v tejto oblasti sa aj neustále vzdelávajú. V malej rodinnej manufaktúre v Senohrade ovčie rúno najskôr perú, potom sušia a ďalej sa rozvoľňuje čo je prípravou na česanie. Česanie vlny má dve etapy – mykanie a finálne česanie hladkého a úhľadného prameňa. Martina Vozárová, teraz už odborníčka na spracovanie surovej ovčej vlny, vysvetlila proces redaktorke Janke Grajciarovej v pradiarni.

Spracovanie ovcej vlny 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V prevádzke manufaktúry v Senohrade nájdete vlnu v izoláciách nad hlavou, v kobercoch pod nohami, v sedákoch na stoličkách, pod hrncom v kuchynke a pravdaže aj v oblečení. O návrat ovčej vlny sa usilujú aj s OZ Naša vlna.

ilu. foto: vlnarskamanufaktura.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame