Súťaž v pečení Hiadlovského krumpľovníka

Zvyky a tradície

Súťaž v pečení Hiadlovského krumpľovníka

24. 09. 2015 10:00

 V súčasnosti sa v mnohých slovenských obciach konajú obecné slávnosti, hody či jarmoky. A zvyknú sa na nich variť a piecť domáce špeciality. Tak napríklad v Pribiši na Orave sú to Mrkvárske hody. V Selciach jedlá z držiek, samozrejme v Tureckej halušky, v Medzibrode haruľa s mätkou, v Nemciach pochúťky z kapusty, v Kynceľovej z fazule, v Ladzanoch z jabĺk.... No a keď už varí a pečie celá dedina, zvykne sa aj súťažiť o jedlo, ktoré je najchutnejšie. Tak to bolo v sobotu v Hiadli neďaleko Banskej Bystrice. Konal sa tu už desiaty ročník súťaže v pečení tradičného jedla, ktoré tam volajú Hiadlovský krumpľovník. Je to vlastne zemiaková baba pečená na plechu, no rozdielom oproti typickej haruli je to, že sa zemiaky nerajbú, ale strúhajú. Dôležité sú, samozrejme, aj koreniny... Na podujatie zašla s mikrofónom Katarína Kovačechová a to práve vo chvíli, keď sedemčlenná porota začala ochutnávať. Členkou poroty bola aj bývalá starostka Lucia Milanová...

Hiadlovsky krumplovnik
Stiahnuť audio súbor

V Hiadli sa v sobotu súťažilo aj v čistení a strúhaní zemiakov, tiež o najdlhšiu zemiakovú šupku a tento rok pribudla aj súťaž pre silákov. V držaní 10-kilogramového vrecka zemiakov v predpažení. Okrem detí, fujaristov a gajdošov zahrali aj folkloristi z Bacúcha a večer skupina Polemic.

Živé vysielanie
??:??