Zbierka Ľubomíra Liskaja z Turian | Zberatelia

Zbierka Ľubomíra Liskaja z Turian | Zberatelia

Keď jeho osobná zberateľská vášeň prerástla kapacitu jeho domácnosti, založil v Turanoch miestne múzeum

Súčasťou zbierky Ľubomíra Liskaja z Turian v okrese Martin je aj množstvo dobových fotografií. Vypovedajú o živote mesta Turany a jeho obyvateľov. Vzácnosťou je určite fotografia barónky Révaiovej (manželky Ladislava Révaia) z Turčianskej Štiavničky, zachytenej pri rybačke na Váhu v Turanoch. Janke Grajciarovej povedal Ľubomír Liskaj aj o domoch, ktoré boli od majiteľov odkúpené kvôli výstavbe kanála v Krpeľanoch. Tamojšiu vodnú elektráreň začali stavať v roku 1948. V múzeu nájdete najstaršiu kalkulačku, ktorú používali v závode Drevina v Turanoch už v roku 1940, ale aj prvú kopírku – cyklostyl. Raritou je aj najstarší notebook. Časť zbierky pána Lubomíra Liskaja súvisí aj s vysťahovalectvom.

Zbierka Lubomira Liskaja z Turian 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Boli aj mesto, aj dedina a teraz sú opäť mesto. K Turanom v okrese Martin patrí bohatá história a podľa Janky Grajciarovej majú šťastie, pretože tam žije aj zberateľ Ľubomír Liskaj. Keď jeho osobná zberateľská vášeň prerástla kapacitu jeho domácnosti, založil v Turanoch miestne múzeum. Dozvedieť sa v ňom môžete aj o bylinkárovi, ktorého poznali aj v zahraničí. Návštevníkmi Miestneho múzea v Turanoch v okrese Martin sú často aj deti. Niektoré miestnosti v múzeu sú venované práve im. Zatiaľ v nich chýba socialistický „kliklak“ ale nájdete tam iné poklady, ktoré vám pripomenú staré časy.

Zbierka Lubomira Liskaja z Turian 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Medzi exponátmi tohto múzea sú aj mnohé rarity – napríklad prvá kalkulačka, lyže či staré spotrebiče. Za pozretie stojí i výstava zvierat či Bazovského obrazov. Janke Grajciarovej porozprával Ľubomír Liskaj aj o vyhľadávanej expozícii krojov.

Zbierka Lubomira Liskaja z Turian 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

ilu. foto: turany.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame