Zberateľ všetkého | Zberatelia

Zberateľ všetkého | Zberatelia

Zberateľ Ladislav Janech

Jeho zberateľskými doménami sú archeologické nálezy a mince. Vyštudovaný hodinár pracoval ako vodár, a tak pri výkopových prácach našiel často vzácne predmety. Veľa exponátov mu donesú známi, ktorí vedia o jeho zberateľskej vášni, niektoré získava na burzách, ale často mu pomôže náhoda či jeho všímavosť. Takto sa do jeho zbierky dostala aj Biblia zo 16. storočia. Zberateľ Ladislav Janech z Považskej Bystrice ukázal tento knižný poklad aj redaktorke Janke Grajciarovej

Zberatel Ladislav Janech 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


O tom, že aj páni niekedy prekabátili zbojníkov, svedčia mince v zbierke Ladislava Janecha z Považskej Teplej, časť Považskej Bystrice. V jeho súkromnom domácom múzeu môžete vďaka zbierkovým predmetom prechádzať cez storočia či tisícročia. Mince sa tematicky viažu k obdobiam, panovníkom, udalostiam či svetadielom. Janku Grajciarovú upozornil pán Janech aj na korunovačné mince, ktoré na našom území razili od 16. do 19. storočia, keď bola Bratislava korunovačným mestom.

Zberatel Ladislav Janech 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Doménami pána Janecha sú archeológia a zbierka mincí, ale zaujíma sa aj o dômyselné predmety, ktoré používali naši predkovia. Janka Grajciarová dostala od Ladislava Janecha aj niekoľko hádaniek. Jeden z predmetov, ktoré dnes už nepoužívame, bol od majstra drotára.

Zberatel Ladislav Janech 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Zberateľská vášeň Ladislava Janecha sa začala ešte v detstve, keď spolu s otcom oral na poli a nachádzal staré mince. Neskôr sa venoval archeológii, ale veľa predmetov mu venovali ľudia, ktorí vedia o jeho súkromnom múzeu v Považskej Teplej. Účel mnohých zbierkových exponátov pozná len samotný zberateľ. Janku Grajciarovú v jeho múzeu napríklad prekvapilo, že červená huba s bielymi bodkami - známa ako muchotrávka – dostala názov po pasci na muchy. Ladislav Janech má v jednej z miestností múzea aj drevený vojenský kufor, s ktorým jeho otec narukoval do 1. svetovej vojny, a ďalšie predmety, ktoré súvisia s vojenskou históriou.

Zberatel Ladislav Janech 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Základom jeho zbierky sú mince a archeologické nálezy. Ale postupne mu ľudia prinášali rôzne predmety, ktoré súvisia so životom našich predkov. Expozícia Ladislava Janecha z Považskej Teplej, miestnej časti Považskej Bystrice, je už v štyroch izbách a veľké exponáty sú aj na dvore. Prekvapením je, že do jednej z izieb sa zmestila aj malá zvonička. Janka Grajciarová so zberateľom Ladislavom Janechom zazvoní na skoro 300-ročnom zvone.

Zberatel Ladislav Janech 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Galéria

1724839421661.jpg 1724839421637.jpg 1724839421648.jpg 1724839421677.jpg 1724839421694.jpg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame