S horským vodcom na Zbojnícky hrb

S horským vodcom na Zbojnícky hrb

V skialpinistickom areáli vo vysokotatranskej Veľkej Studenej doline

Skialpinisti tam majú viacero možností a jednu z trás si spolu s horským vodcom Jozefom Janigom vybrala naša redaktorka Janka Grajciarová. Na dolnej stanici pozemnej lanovej dráhy smerom na Hrebienok čakalo po pol ôsmej viacero milovníkov našich veľhôr.

Velka Studena dolina 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Radšej sa dobre vrátiť ako zle pokračovať, je stará múdrosť, podľa ktorej sa rozhodovala aj naša dvojica.

s vodcami 16 16x9.jpg

Ešte do 15. apríla je vo Vysokých Tatrách povolený pohyb skialpinistov. Janka sa teda s horským vodcom Jozefom vybrala do oblasti Veľkej Studenej doliny. Predtým ešte zrekapitulovali, z ktorých vysokotatranských skialpinistických areálov si môžu lyžiari vybrať.

Velka Studena dolina 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Bezpečnosť v horách si ale určite poistíme pred začiatkom túry tým, že si zistíme stupeň lavínového nebezpečenstva a vývoj počasia.

s vodcami 8 16x9.jpg

Vo vysokotatranskej Veľkej Studenej doline je veľa možností, kam si môžu skialpinisti vyšliapať a potom si užiť výbornú lyžovačku smerom dolu. Treba vedieť aktuálny lavínový stupeň v danej lokalite a v každom prípade treba mať aj kompletnú povinnú lavínovú výbavu, kde, pravdaže, nechýba lavínový vyhľadávač. Horský vodca Jozef Janiga s Jankou Grajciarovou stáli pred dôležitým rozhodnutím a pred bránou.

Velka Studena dolina 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Janka s Jozefom sa rozhodli, že lyžovať dolu začnú už v časti Zbojnícky hrb. Cesta hore-dolu im trvala 4 a pol hodiny, s prevýšením 850 metrov z Hrebienka na Zbojnícky hrb.

s vodcami 3 16x9.jpg

Lyže, paličky, mačky na lyže, základná lavínová výbava, cepín, prilba, pitný režim a sladká dobrota do batohu. To je základná výbava skialpinistu na zimnú túru. Povieme však viac aj o lyžiarskej technike smerom hore aj dolu. Naša dvojica sa už chystá na zjazd na Hrebienok, a tak treba dať dolu šliapacie pásy. Tu naša redaktorka urobila prvú chybu.

Velka Studena dolina 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Je naozaj dobré učiť sa od skúsenejších, dať si poradiť, pretože lyžovanie v neupravenom teréne si vyžaduje správnu techniku. Skialpinisti majú povolené pohybovať sa vo vyhradených areáloch vo Vysokých Tatrách ešte do 15. apríla. Dovtedy sa na lyžiach do Tatier ešte vrátime.

Galéria

s vodcami 8 16x9.jpg s vodcami 3 16x9.jpg s vodcami 1 16x9.jpg s vodcami 4 16x9.jpg s vodcami 2 16x9.jpg s vodcami 12 16x9.jpg s vodcami 15 16x9.jpg s vodcami 14.jpg s vodcami 9.jpg s vodcami 13.jpg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame